Preloader

A kripto degenek részéről egyre nagyobb az ellenállás a megkérdőjelezhető indítású/tokenomikájú projektek trendje ellen, de az iparág vezetői ezt jobbra fordíthatják.

Legfontosabb tudnivalók:

  • Voltak ellenérzések az olyan projektekkel szemben, amelyek alacsony keringési kínálattal és magas teljesen hígított értékkel (FDV) tokeneket indítanak.

  • Ezt már korábban is sok kripto degen hangoztatta, de most már olyan iparági vezetők, mint a Binance is kifejezetten a fedélzeten vannak.

  • A Binance megfogadta, hogy proaktívan együttműködik a szilárd kis és közepes méretű projektekkel a tőzsdei jegyzés elérése érdekében. Ezen kívül most már pontosan körvonalazódnak a Binance által keresett kritériumok.

  • Az erős tokenomikával, hűséges felhasználókkal, termék piaci illeszkedéssel és szabályozási megfeleléssel rendelkező fenntartható projektek esélyesek arra, hogy elérjék a Binance áhított listázását.

  • A tisztességes indítású, szilárd projektek irányába történő elmozdulás előnyös lesz a láncban lévő kereskedőknek, akik arra összpontosítanak, hogy a lehető legtöbb felértékelődést érjék el, mielőtt egy token a főbb CEX-eken kereskedne.

  • Bár a közelmúltban tapasztalt visszalökés lehet a bizonytalan piac terméke, optimisták vagyunk a magasabb színvonalú, alulról építkező projektek irányába mutató trendváltást illetően.
Változás az éterben?

A CFH egy ideje már írt a VC-k és a crypton belüli “bennfentes tevékenység” elleni növekvő mértékű ellenállásról. Ahogy kijöttünk a legutóbbi medvepiacról, a legrobbanásszerűbben mozgó tokenek teljesen felhígult készletekkel rendelkeztek, és alig volt VC befektetés – mint például a Rollbit $RLB. Ahogy a piac 2023 folyamán bikás momentumot épített, az alacsony keringésű, magas teljesen hígított értékű (FDV) tokenek iránti étvágy nőtt. Most azonban ismét fordulatot láttunk, mivel a csak felfelé irányuló ármozgás megtorpant. Egy korábbi cikkben arról írtam, hogy egyre több kriptokereskedő tér át a memecoinokra. A “low float high FDV” modellel szembeni ellenérzés kézzelfoghatóvá vált. Múlt héten a hírhedt crypto OG natív “Cobie” írt egy posztot, hogy kifejtse véleményét az új token bevezetésekről. Részletesen kitérve néhány kérdésre, az egész posztot érdemes megnézni és elolvasni. Az egyik legfontosabb tanulság az az állítás, hogy a magánbefektetők a piac előtti aktivitáson keresztül az új tokenek felfelé ívelő értékének nagy részét megragadják. Ez a kérdés lényege – miért akarnál versenyezni egy olyan piacon, ahol a felértékelődés már azelőtt elenyészik, hogy egyáltalán belépnél? Egyetlen embernek jelentős befolyással kellene rendelkeznie egy több mint 2,5 milliárd dolláros piac felett? Valószínűleg nem. De ez a crypto esetében így van. Egy nappal azután, hogy Cobie közzétette a cikkét, a Binance egy jelentős bejelentést tett az új tokenek bevezetésével kapcsolatban, és foglalkozott a “legújabb” trenddel, miszerint a tokenek magas értékeléssel és alacsony kezdeti forgalomban lévő kínálattal indulnak. A Binance ezután arra ösztönözte a szilárd alapokkal, fenntartható üzleti modellekkel és erős közösségi elkötelezettséggel rendelkező kis és közepes méretű projekteket, hogy jelentkezzenek a különböző listázási programjaikra.

Valódi projektek megtalálása, értékteremtés

Az, hogy az iparág vezetői felismerték ezt a problémát, a crypto hosszú távú életképessége szempontjából a helyes irányba tett lépés. Ez ösztönzi a fókusz áthelyezését az egészségesebb tokenomikával és szilárdabb alapokkal rendelkező projektekre. Meg kell jegyezni, hogy ez nem változtatja meg a memecoinnal kapcsolatos kilátásainkat – a jövőben az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt elérő új memecoinokra számítunk. Ha azonban az iparág vezetője – a Binance – nyilvánosan bejelenti, hogy a jobb tokenomikával/fundamentumokkal rendelkező, kiváló minőségű projekteket kíván listázni, akkor érdemes lesz ilyen projekteket keresni. Narratív szempontból a Binance tőzsdei bevezetése az egyik nagy cél egy kis kapitalizációjú projekt számára, amely a láncban kereskedik. Mi azonban szeretnénk pozícionálni magunkat, mielőtt ez megtörténik. A legtöbb emelkedés a láncban történő kereskedésből származik, mielőtt a tokent bevezetnék egy olyan nagy CEX-re, mint a Binance. A különbség a VC-k és a piac előtti árfolyam emelkedést megragadó VC-k között az, hogy bárki részt vehet a láncban, és nagyobb esélyük van arra, hogy a korai nyereség egy részét megragadják. De mitől lesz egy projekt magas színvonalú? Szerencsére a Binance felvázolta, hogy mi számít jó projektnek, és kritériumokat adott meg azon projektek számára, amelyek a Binance áhított listájára kívánnak kerülni:

Binance “Gud Project” Ellenőrzőlista
Tokenomika● Jelentős token allokáció a felhasználók számára (airdropok, jutalmak, stb.)
● Mérsékelt token forgalom a token kibocsátásakor
● Kevés vagy semmilyen allokáció nem felhasználóknak
Üzleti és Projekt● Termék piac illeszkedés vagy minimálisan életképes termék
● Önfenntartó üzleti modell
● Innovatív technológia vagy dizájn
Szociális és Közösségi Alap● Organikus felhasználói bázis
● Fenntartható felhasználói növekedés
Megfelelés● Betartja a szabályozási és megfelelőségi normákat
Sanko Game Corp – Álom példa

Most, hogy ismerjük a Binance által listázni kívánt projektek pontos kritériumait, iránymutatásként használhatjuk, amikor olyan projekteket keresünk, amelyeknek (árban felfelé ívelő) útja van a Binance-ra való helyhez. Ez hasznos keret lehet a jelenlegi kis kapitalizációjú cryptok elemzéséhez is, amelyekről elképzelhető, hogy egy napon jelentős CEX listára kerülhetnek. Nemrég említettem a Sanko mint az “anti VC” hangulathoz illeszkedő projektet, amihez a saját L3 bevezetése is hozzájárult. Ami még fontosabb, hogy a csapat következetesen szállítja a terméket egy sor narratívában. Jól hangzik, de nézzük meg a Binance kritériumai alapján:

Binance EllenőrzőlistaSanko GameCorp (token – $DMT)
● Jelentős token allokáció a felhasználók számára (airdropok, jutalmak, stb.)
● Mérsékelt token kínálat a token kibocsátásakor
● Kevés vagy semmilyen allokáció nem felhasználóknak
● Sanko felhasználók $DMT és $ARB (támogatásokon keresztül) jutalmakat kapnak
● A készlet 70%-a kibocsátáskor került szétosztásra/airdropra – kezdeti FDV 3 millió $
● Nincs seed kör vagy magánbefektetés
● Termék piac illeszkedés vagy minimálisan életképes termék
● Önfenntartó üzleti modell
● Innovatív technológia vagy dizájn
● A Sanko olyan termékeket állított elő, amelyeknek állandó felhasználói vannak
● Fenntartható, ha a csapat továbbra is terméket szállít, hogy fenntartsa a felhasználói bázist
● L3, Web3 streaming, eredeti játékkialakítás
● Organikus felhasználói bázis
● Fenntartható felhasználói növekedés
● Kripto szabványok szerint a Sanko az elmúlt év során lassan építette ki hűséges felhasználói bázisát
● Betartja a szabályozási és megfelelőségi normákat● Úgy tűnik, igen, bár a GambleFi elem ebben a tekintetben megkérdőjelezhető

A GambleFi elemet kivéve, Sanko $DMT-je minden szempontból megfelelő jelölt a jövőben a Binance listájára. A május 20-i sikeres L3 indulással a TVL a mainnet életbe lépését követő első héten belül 14 millió dollár fölé emelkedett, ami felülmúlta a korai sikereket a Degen láncot, de a hype töredékével. A Sanko Game Corp a saját L3-ján belül egy bimbózó memecoin ökoszisztémával rendelkezik, és épp most jelentette meg első nagyobb játékának bevezetését 2024-ben – A SankoPets. Mióta 2 héttel ezelőtt megnéztük, a $DMT több mint 200%-ot emelkedett. A Binance ellenőrző listájának használata segíthet megtalálni olyan projekteket, amelyek jelentős emelkedéssel rendelkeznek, mint például a Sanko:

Egy új kripto fejezet, remélhetőleg

Lehet, hogy a Te kedvenc projekted, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak, felkerül a Binance listájára, lehet, hogy nem. Akárhogy is, amikor bikás small/mid cap projekteket keresel a láncban, jó gyakorlat lesz annak biztosítása, hogy megfelelnek ezeknek a kritériumoknak – az ilyen projekteknek általában jó felfelé ívelő oldaluk van. Emellett a Binance listára való “jelölés” narratívája erőteljes befolyásoló tényező, amely felfelé mozdíthatja az árakat, nem is beszélve a Binance listára való bevezetés bejelentése esetén bekövetkező masszív árfolyam kiugrásokról. A low float high FDV modell elleni ellenállás jó dolog. Ez egy olyan lépés, amely az ígéretes, a láncban lévő projekteknek kedvez, amelyek jellemzően keményebben dolgozó csapatokkal próbálják kiépíteni az innovatív ötleteket. Ez nem jelenti azt, hogy minden VC befektetéssel rendelkező projekt rossz, vagy hogy az alacsony float, magas FDV-el rendelkező indítások végét látnánk. Lehet, hogy ez csak egy döccenő az úton -) az oldalazó piac eredménye. Nem tehetünk mást, mint hogy optimisták vagyunk a trendfordulóval kapcsolatban, tekintettel azonban az iparági vezetők befolyására, akik változást sürgetnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *