Preloader

Hogyan ismerjük fel a Layer 2 trendeket

Csak én látom úgy, vagy úgy tűnik, hogy több Layer 2 blokklánc van, mint alkalmazás?

Base, Blast Mode, Mantle, Linea, Starknet, Metis, Mode… még sorolhatnám.

Ez egy csomó lánc

E láncok közül sokan egyértelmű versenyelőnyökkel rendelkeznek, és sokan közülük nettó pozitív hatással vannak a DeFi ökoszisztémára.

A Layer 2 láncok széleskörű lehetőségeket biztosítanak az építők számára, hogy olyan alkalmazásokat hozzanak létre, amelyeket az emberek használni akarnak. Az építőknek rengeteg lehetőségük van arra, hogy hova szeretnének eljutni, és a felhasználóknak is! Sok szempontból ez egy jó “probléma”.

A Layer 2 továbbra is új felhasználókkal találkozik.

Ez mindenképpen jobb, mintha túl kevés lenne – ha nem lenne alternatívája az Ethereum drága elszámolási rétegének, az sok pénzbe kerülne a felhasználóknak!

Ahhoz azonban, hogy kihasználhassuk ezeket az új láncokat – az új alkalmazásokat, a pontprogramokat, a felhasználói ösztönzőket, a mainnet bevezetéseket és a TGE-ket -, jobban oda kell figyelnünk.

Itt van valami, amit a héten láttam, és érdekesnek találtam: Optimism, az egyik “OG” Layer 2 blokkláncnál, volt a legmagasabb Net Flow (áramlások befelé – áramlások kifelé) az elmúlt 7 napban.

Az OG Layer 2 láncok nem kapnak annyi hype-ot a Crypto Twitteren, mint sok új lánc, de aktivitásuk meglepően rugalmas, és gyakran úgy tűnik, hogy az áraik sokkal jobban tartják magukat, mint a közelmúltbeli TGE-kkel rendelkező láncok.

Az L2Beat szerint az Arbitrum és az Optimism még mindig az Ethereum Layer 2 első két helyezettje a letétbe helyezett eszközök alapján.

A legtöbb token ára az utóbbi időben meglehetősen kevéssé meggyőzően teljesített, de a kriptóban ez egy pillanat alatt megváltozhat. Hasznos tipp, hogy meg kell találni, mely láncok aktivitása növekszik, és ott időt kell tölteni, hogy kihasználjuk az ökoszisztémán belüli lehetőségeket, mielőtt a csorda többi tagja megelőzne. Néhány indikátor, amelyet fontos nyomon követni a Layer 2-k értékelésekor:

  • Összes befizetés (deposits)
  • DeFi TVL
  • DEX volumenek
  • Stablecoinok

Hogyan kell tőkésíteni

  • Az olyan eszközökkel, mint a DeFiLlama, hétről hétre figyelemmel kísérheted a heti pénzmozgásokat, hogy lásd, merre tart a pénz. Próbáld megérteni, hogy miért mozog a pénz – egy adott láncon belül egy bizonyos protokoll felé, vagy vannak a láncon belüli felhasználói ösztönzők az egész láncon belül?

  • Találj egy rést – az újabb layer 2-esek farmolása az airdropok számára nem felelt meg sok reménybeli felhasználó elvárásainak. Több sikert érsz el a kicsit régebb óta létező láncokban, mint a Stacks, az Optimism és az Arbitrum, vagy szívesen áskálódsz az olyan újabb láncokban, mint a Base és a Blast?

  • Az L2-ek nem állnak meg – idén várhatóan még több nagy L2 indul. A megfelelő lánc megtalálása (növekvő TVL, építői ösztönzők, jó hírű támogatók) egy nagy airdrophoz vezethet, különösen, mivel az airdrop farming mostanában kiesik sok felhasználó kegyeiből.

  • A heti összefoglalóban és a posztjaimban sokszor foglalkozom ezekkel, így kövesd ezeket!

Meme coin migráció

A meme coinok nem mennek sehova. Jóban és rosszban a crypto egyik központi eleme.

Legfontosabb tudnivalók:

  • A meme coinok itt vannak, hogy maradjanak. Nincs olyan crypto szektor, amely jobban megragadja a retail figyelmét, és ennyi parabolikus futást produkál.

  • A meme coin szektor nem mentes a pump and dump rendszerektől, de a kereskedőknek nem kell aggódniuk a kapzsi VC-k és az aljas market makerek miatt, mint a “tech alapú” altcoinok esetében.

  • Egyre nehezebb idők járnak a fiatalok számára, akik megpróbálnak jövőt építeni maguknak. A meme coinok a fiatalabb generációk számára az egyik lehetőséget jelentik arra, hogy “eljátsszák” és megpróbáljanak előrejutni.

  • A memek kereskedelmét sokféleképpen lehet megközelíteni. Dönthetünk úgy, hogy (1) az alacsony kapitalizációjúak rövid távra, (2) spot-on a low cap-eket call opcióként kezeljük, és (3) beugrunk a híres meme coinokba, amikor nagyobb emelkedésre utaló jelet küldenek

  • A meme coinok legitim választás egy crypto portfólióba. Néhány crypto résztvevőnek fontolóra kell vennie egy “súlyzó” stratégiát , ha úgy döntenek, hogy a kripto befektetést/kereskedést csak a momentumra egyszerűsítik le.
Memecoin mánia

A Bitcoinon kívül a meme coinok a kriptókról a legismertebbek. A kriptón kívüli emberek nem fognak hallani a menő új, likvid staking DeFi protokollról, amely likviddé teszi a láncban lévő tőkeáttételes pozíciókat, de talán hallottak a “dogwifhat”-ról. A memecoinok 52 milliárd dolláros piaci tőkeértékű szektor, nagyobb, mint a mesterséges intelligencia és a szerencsejáték együttvéve 45 milliárd dollárral. Nem csoda, hogy ezek az coinok a mainstream címlapokra kerülnek, amikor a marketing erőfeszítéseiknek köszönhetően a márkajelzésük a következő helyekre kerül: Times Square vagy a Vegas Sphere és az árfolyammozgásaik parabolikusak. Mi itt a narratívákról beszélgetünk, és egyes narratívákról jobban hiszünk, mint másokról. Ebben a ciklusban a memecoinok bebizonyították, hogy itt vannak, hogy maradjanak. Sőt, a meme coinok bebizonyították, hogy folyamatosan a legparabolisztikusabb mozgásokat fogják produkálni, ahogy azt a következő példáknál láthattuk. PEPE vagy a WIF. De miért van ez? Folytatódik-e a tendencia? A memecoinok rosszat tesznek a cryptonak? Bontsuk le a kérdést.

Spekuláció a legtisztább formában

A meme coinok a crypto spekuláció legtisztább formája. Láttunk néhány lenyűgöző és innovatív technológiát a cryptoban az évek során, de nem láttunk jelentős adoptációt a crypto degenek spekulációján kívül. Az igazán innovatív, hasznos és jövedelmező platformok, mint például a Maker Protocol már évekkel ezelőtt létrejöttek, és kevés projektnek sikerült olyan terméket/platformot létrehoznia, amely megfelel a valós igényeknek. A legtöbb protokoll a figyelemért verseng a véget nem érő forró krumpli játékban, miközben a crypto degenek a crypto által ismert hatalmas hozamokat hajszolják. Olyan jövőt szeretnénk látni, ahol a crypto technológiáknak jelentős pozitív hatása lesz a világra. Ebben a cikkben azonban egy cinikusabb szemléletet fogunk alkalmazni, hogy egyensúlyt teremtsünk azzal kapcsolatban, hogy miért olyan a crypto piac, amilyen. Jelen pillanatban a projektek túlnyomó többsége nem több, mint a forradalmi technológiának álcázott készpénzszerzés. A VC által támogatott L2-ek, copy-and-paste DEX-ek és “AI” platformok elburjánzása elég ahhoz, hogy még a legoptimistább ember energiáját is kimerítse:

Véleményem szerint ez az egyik fő oka annak, hogy a meme coinok népszerűsége folyamatosan növekszik. A meme coinok nem csak az újonnan érkezők figyelmét ragadják meg, de feltételezzük, hogy van egy növekvő kohorsza a crypto degeneknek, akiknek egyszerűen elegük van a kripto “tech” álcájából, és több mint boldogan koncentrálnak azokra az coinokra, amelyek a legnagyobb volatilitással rendelkeznek és parabolikus mozgásokat produkálnak. A legtöbb ember nem a tech miatt van itt, hanem a nyereségért. A crypto bizniszben nincs hiány ellentmondásokból. A múlt héten az árjegyző és befektetési cég DWF Labs-t megvádolták piaci manipulációval, beleértve a “wash trading”-et és a “pump and dumps”-ot. A közelmúltban komoly visszahatásokat láttunk a crypto degenek részéről a széles körben VC-nek és bennfentes kapzsiságnak tekintett airdropok ellen. EigenLayer és a StarkNet. Ezek nem elszigetelt esetek, és ennek eredményeképpen több crypto degen úgy döntött, hogy a techről a mémekre helyezi át a hangsúlyt. Érthető, hogy egyes kereskedők úgy döntenek, hogy elkerüljék a VC-kkel, bennfentesekkel és potenciálisan manipulatív market makerekkel való versenyzést, cserébe egy tisztességesen bevezetett tokenért cserébe, amely 100% -ban keringő kínálattal kereskedik egy AMM-ben.

Nehéz idők járnak, de az emberek továbbra is szerencsejátékoznak

Ahhoz, hogy a crypto befektetés/kereskedés nyereséges vállalkozássá váljon, jó kockázatkezelést kell gyakorolni és rendszeresen profitot kell realizálni. A többség nem így működik, különösen azok nem, akiket elsősorban a crypto vonz. Sokan úgy kezelik a crypto kereskedelmet, mint egy kirándulást a kaszinóba. A szerencsejáték az emberi civilizáció egyik legrégebbi iparága, és folyamatosan növekszik. Az elmúlt években jelentős inflációnak lehettünk tanúi, a reálbérek sok országban megfojtották a reálkereseteket, és egyre nagyobb tendenciát mutatott a az ezredfordulósok a szüleikkel élnek mivel ezek a fiatal felnőttek úgy érzik, hogy ki vannak árazva. a lakáspiacról. Mindezek tükrében azt várhatnánk, hogy a fogyasztóknak nem marad pénzük a szerencsejátékra, de az iparág tovább növekszik:

Nem örülök ennek a tendenciának, de fontos, hogy a piacok megközelítésénél figyeljük az objektív valóságot. Egy olyan környezetben, ahol a fiatalok számára egyre szűkösebbek a gazdasági feltételek, ahol a fiatalok egy egész generációja úgy érzi, hogy kiszorult az ingatlanpiacról, miközben a a szerencsejáték iránti étvágy növekszik… mindez arra utal, hogy a meme coin szektor növekedési trendje folytatódik, ahogy új (fiatal) emberek lépnek be a cryptoba. Sok fiatal számára a meme coin egy lottószelvényt jelent, és egy lehetséges módot arra, hogy előrébb jussanak egy olyan rendszerben, amely lehagyta őket.

Hogyan lehet megközelíteni a Memecoin kereskedést?

A memcoinok nem mennek sehova, de hogyan közelítsük meg őket, ha kereskedésről van szó? Egyáltalán nincsenek fundamentumok, akkor mi alapján menjünk neki? Ez bonyolíthatja a dolgokat, mivel nincs keret, amire támaszkodhatnánk. Ez a spekuláció és a momentum játéka a legtisztább formában. Nagyjából három alapvető megközelítést bontunk le a meme coin kereskedésre:

  1. Rövid távú a low cap-ekre koncentrálva. Egy olyan on-chain charting eszközzel, mint a dexscreener, válaszd ki azt a láncot, amelyre összpontosítani szeretnél – a Solana az utóbbi időben a vezető a meme coinoknál. Rendezd az új párokat kereskedési volumen szerint. Nézd át a listát a bikás struktúrájú tokenek után, amelyek visszahúzódnak. Tartsd észben, hogy a meme coin visszahúzódások rendkívül volatilisek, így a visszahúzódás alatt 60%-70%-os visszahúzódást értek. Szállj be és szállj ki gyorsan, mivel ezeknek a tokeneknek a többsége el fog pusztulni. Alternatív megoldásként használhatsz sniping botokat, mint például a Fluxbot, hogy segítsenek korán beszállni egy új token bevezetésébe. A piac olyan platformokat is létrehozott, mint például a pump.fun, amelyek lehetővé teszik, hogy spekulálj a memecoin token bevezetéseken, amelyek tisztességesek, előértékesítés nélküliek, és nincs csapatelosztás. Ez az első megközelítés nem ajánlott, hacsak nem vagy tapasztalt kereskedő. A meme coin szektorban sok a szemét, és a kockázatkezelés elengedhetetlen.

  1. “Spot mint vételi opció” low capeknél. Az alternatív módszer az, hogy spekuláljunk arra, hogy melyik memecoin áll a nagy felfutás előtt. Ebben az esetben a spotot egyszerűen vételi opcióként kezeled – megveszed, beállítasz egy alertet, és elfelejted. Megjegyezem, hogy ez a megközelítés ahhoz hasonlít, mintha a hagyományos fogadók lottószelvényt vásárolnának, és abban reménykednének, hogy nagyot nyernek, így a crypto portfóliódnak csak egy aprócska részét kellene kitennie. Ezek azok a kereskedések, amelyek 100x emelkedést keresnek, így még egy aprócska allokáció is nagy hatással lehet a portfólió hozamára.

  1. Felugrás a mid/large capekre. Mielőtt egy memecoin elérné az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, először be kell törnie a 100 millió dolláros piaci kapitalizáció területére. Általános szabályként, ha a meme coin ragaszkodik ahhoz, hogy ezen a szinten konszolidálódjon, akkor bizonyítja a kitartását, és jó jelöltje van valaminek, ami $1 milliárd +-os kapitalizációra emelkedik. Hülyén hangzik? Az is, de így működnek a meme coinok. Az előnye itt az, hogy ez nem egy időigényes vállalkozás. Megvárjuk, hogy melyik meme coinok tetszenek a piacnak, és aztán felpattanunk rá. Igaz, hogy ezzel a megközelítéssel “későn érsz oda”, de nem kell korán érkezni ahhoz, hogy jó hozamot érj el.
Meme coinok nem mennek már sehová

Sokan úgy vélik, hogy a meme coinok rosszat tesznek az iparágnak. (Én pl azért nem szeretem, mert a jó projektektől vonják el a likviditást) Utáljuk vagy szeretjük őket, a memecoinok itt vannak, hogy maradjanak. Arra is számítunk, hogy továbbra is ők lesznek az a szektor, amely a legtöbb parabolikus mozgást produkálja az egész cryptoban. A legális projektek továbbra is épülni fognak, de hogy látunk-e széles körben népszerű, fogyasztói szemmel látható alkalmazásokat a crypto meme coinokból, az még kérdéses. Amit azonban a crypto szinte biztosan továbbra is produkálni fog, azok a hype ciklusok – és a meme coinnál jobban egyetlen szektor sem profitál a hype ciklusokból. Tiszta spekuláció, tiszta lendület, tiszta hype. Ezt egy lépéssel tovább is vihetjük. Ha a cryptot elsősorban lendület(momentum) vezérelt eszközosztályként tekintjük, ahol nagyon kevés olyan projekt van, amely valódi fundamentumokkal rendelkezik, amelyek igazolják az értékelést, akkor a “crypto súlyzó stratégia” tökéletesen racionális. Ez az, amikor valaki csak “alacsony kockázatú” cryptokat (BTC, ETH) és magas kockázatú cryptokat (meme coinok) tart, miközben minden mást (kripto tech) figyelmen kívül hagy:

A Crypto Barbell stratégia

A meme coinok legitim portfólióallokációt jelentenek, különösen, ha Te crypto degen vagy, aki kiábrándult a VC-kből, bennfentesekből és aljas market makerekből. Ha teljesen közömbös vagy, hogy mit képviselnek az eszközeid, és egyszerűen csak bikás momentumot akarsz venni, amikor az van, a meme coin szektor továbbra is nagyszerű lehetőségeket kínál.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *