Preloader

A Bitcoin feleződése 4 nap múlva lesz, és a Runes protokoll ugyanabban a feleződési blokkban indul!

Biztos vagyok benne, hogy már hallottál a Runes protokollról, de szeretném megosztani a gondolataimet, hogy miért vagyok rövid távon medve, de hosszú távon bika, hogyan kell felkészülni, és milyen protokollokat/eszközöket kell használni, hogy ne maradj ki.

Miért vagyok medve a Runes-al kapcsolatban (rövid távú)

Azzal kezdem, hogy megosztom a runes-al kapcsolatos medvés álláspontomat.

Arra számítok, hogy a Runes előtti piac továbbra is hypeolt marad a protokoll bevezetése előtt. Az olyan eszközök, mint a Runestone, az RSIC és a PUPS már most is sokat emelkedtek, és ezen eszközök tulajdonosai Rune tokeneket fognak kapni. Az új Rune tokenek egy ideig erős kezdeti teljesítményt láthatnak.

De a piac hasonlóan fog lehűlni, mint az NFT-k a JPEG felfedése után. Itt van néhány ok, amiért:

  • A Bitcoin tranzakciós díjak megfizethetetlenül drágák lesznek a kevesebb tőkével rendelkező kereskedők számára, akik aktívan kereskednek a runes-al (ami viszont növelni fogja a Bitcoin L2 narratíváját).

  • A runes-ok *lehet* nem javítják jelentősen a BRC20 kereskedési tapasztalatot, mivel az UTXO-k és a BRC20 úgy kereskednek, mint az NFT-k.
    • A korai UniSat és Ordinal Wallet kereskedési interfészek ugyanazok, mint a BRC20-ak esetében, 1) a tokenek száma és 2) a csomagonkénti ár egy tranzakcióban kerül.

  • A kibocsátott új Rune tokenek száma felháborító lesz: naponta több tíz vagy több száz új tokent fognak etchelni (mintelni) (magas gas fee mellett), ami felhígítja a kereskedők:
    • Figyelmét
    • Pénz áramlásukat / token

Hasznossági szempontból a runes-ok olyan memecoinok, mint a BRC20-ak. Legalábbis eleinte, így az “új” izgalma el fog múlni. Különösen, ha egyetlen rune tokennek sem sikerül fenntartani a kezdeti pumpák és még a “degenek” is pénzt veszítenek.

Emellett maga Casey Rodamor által meghatározott Rune 0 (UNCOMMON GOODS) nehezen lesz pumpolható, mivel:
szabadon mintelhető 4 évig
1 mint limit tranzakciónként.

Miért vagyok Bikás a Runes-al (hosszú távú)

Ha igazam van, és a Runes hype röviddel a Rune protokoll indulása után lehűl, a legjobb lehetőség a dump után jön.

Íme, miért:

A narratívákkal kapcsolatos spekulációk hullámokban érkeznek.

Az első hullámot az új csillogó dolog miatti izgalom vezeti. Ez általában az innovatív technológiából vagy egyszerű mém potenciálból ered. A meme tokenek kicsit olyanok, mint a szerencsejáték: a pumpáló memecoinok abszolút többségének ritkán van második hulláma.

Mégis, a technikai innováción alapuló narratív spekulációnak nagyobb esélye van arra, hogy az első hullám hype lecsengése után helyreálljon.

Az ordinals inscription 2022 decemberében indult. Az első nagyobb hullám azonban a BRC20 2023 májusában történő elindításával érkezett. Az ingyenesen mintelhető BRC20 pumpák száma gyorsan csökkent, de mivel a fejlesztők tovább építették, 2023 végén megérkezett a második és harmadik hullám.

Most az Ordinals-ok 4. hullámánál tartunk a Runes előtti spekulációkkal.

Bár sok narratíva nem éli túl az első hullámot (nézd meg az ERC404 tx-eket), úgy gondolom, hogy a Runes-nak lesz 5., 6. és még több hulláma.

Ennek okai:

  • Több protokollt és infrastruktúrát építenek a Rune tokenek számára. De az új DEXek/piacok kifejlesztése időbe telik. Például a Saturn egy ismerős kinézetű DEX-et épít a Runes számára, de időbe telik, amíg az UX gördülékennyé válik. Ilyen lesz a Bitflow-is! Ő is DEX-et csinál!
  • A Runes protokoll célja, hogy a BTCFi iparágat egyetlen fejlesztési szabvány köré tömörítse. Képzeljük el az Ethereumot az egységesítő ERC20 szabvány nélkül – a tokenek nem lennének felcserélhetők az Aave és az Uniswap között. Ez a Bitcoin jelenlegi helyzete. A Runes előtt volt BRC20, CBRC-20, ARC-20, BRC-420 és így tovább. Egy káosz.

Hosszú távon bika vagyok a Runes-al, mert a virágzó crypto ökoszisztéma mindhárom pillérét megragadja.

Véleményem szerint bármely kriptoökoszisztéma sikerét három kulcsfontosságú elem határozza meg: a technikai innováció, a token mintelési lehetőségek és a magával ragadó történet . Picit megnézzük, hogy hogyan illeszkedik ebbe a Runes.

  • Technikai innováció: Azt mondták, hogy az NFT-k és a tokenek nem lehetségesek a Bitcoinon. Mégis, a Bitcoin NFT-k ebben a ciklusban felülmúlják az Ethereum NFT-k teljesítményét. És az ORDI, az első BRC-20 a Bitcoinon, 1 milliárd dolláron kereskedik a Binance-on.

    A varázslat abban rejlik, hogy a helyettesíthető satoshikat nem helyettesíthetővé alakítják át. Egyetlen satoshi már nem egyenlő egy másikkal, ha van rajta egy inscription.

    Ez az egyik legizgalmasabb innováció ebben a ciklusban.

Tokenek mintelése: Ez az egyik oka annak, hogy kripto ciklusok vannak. Minden bikapiac során új tokeneket hoznak létre a semmiből, és őrült értékeket rendelnek hozzájuk. Ahogyan a központi bankok túlnyomhatják a fiatpénzt, mi is hajlamosak vagyunk túl sok tokent kibocsátani, hogy igazodjunk a crypto térbe áramló pénz és figyelem nagyságához. Így a piac összeomlik.

A tokenek örűlt “nyomtatás” azonban az olyan intelligens szerződéses blokkláncok számára volt fenntartva, mint az Ethereum/Solana. Egészen Ordinals elméletéig, amely véletlenül a BRC20-akat hozta létre.

Aggódtam a BTCFi miatt a korlátlan token kínálat miatt. A BRC20-akat (és a runes-okat) könnyen lehet mintelni tényleges értékgyarapodás nélkül, mivel a BTC-n nincsenek okos szerződések.

De az Ordinals közösségnek sikerült Schelling pontokat találnia , hogy konvergáljon azáltal, hogy “OG” értéket tulajdonított a korai Ordinal NFT-knek és a tokeneket airdropolnak ezeknek az NFT kollekcióknak.

Sőt, közvetlen értékgyarapodás nélkül minden BRC20 token lényegében MÉMCOIN. Csak az ORDI-nak sikerült az első BRC20 tokenként figyelmet keltenie, de most a PUPS talán átlépte ezt, hogy a Bitcoin valódi memecoinja legyen. Minél magasabbra megy a PUPS ára, annál nagyobb meggyőződésre készteti az embereket.

Végül, van egy növekvő BTCFi ökoszisztéma, ami natív tokenekkel dacol a memecoinokkal és racionalizálja a BRC20/Runes birtoklását, mint értékgyarapodási token. Ezt még később megnézzük.

  • Magával ragadó történet: A történet mesélés az, ami életet ad a technikai szempontoknak és a tokenomikus modelleknek, olyanná alakítva azokat, amivel az emberek azonosulni tudnak, amiben hisznek, és aminek a részévé válnak.

    Például a Bitcoin Ordinals mint megváltoztathatatlan NFT-k a legbiztonságosabb és decentralizált blokkláncon, egy kapós történet. + a memecoinok az öregeknek való Bitcoinon? Ugyan már, ez sokkal menőbb, mint a memecoinok a Solanán vagy az Ethereumon.

    A crypto twitter felzárkózik az Ordinals/Runes technikai újításaihoz, és a narratíva erős.

Ez a rövid távú medvés, de hosszú távú bikás forgatókönyv lehet a legjobb eset, ha későn érkezel a pre-runes tokenekhez / kollekciókhoz. Éppen elég időt kínál a tanulmányozásra és a felkészülésre, amint a hype csökken, mielőtt a második runes hullám lecsap.

A legjobb időpont a tanulásra a tegnapi nap volt, a második legjobb időpont pedig a mai nap. Íme tehát egy rövid bevezető a runes-okról.

Amit a Runes-ról tudnod kell

A Runes Protocol-t Casey Rodamor, az Ordinals Theory megalkotója fejlesztette ki a BRC20-ak megrovásaként. Casey nem rajongott a BRC20-ért, így várható, hogy amit Casey az NFT-kkel tett, azt fogja megismételni a fungible tokenekkel.

A BRC-20 tokenek ugyanis JSON adatokat (szövegalapú adatformátum) használnak, amelyek satoshikra vannak írva. Ezek inkább az NFT-khez hasonlóan kereskedhetők, mint a helyettesíthető tokenek. Például “inscribe-olnod kell (be kell írnod)” (egy BTC-n végzett on-chain tranzakcióval), mielőtt eladhatnád vagy átutalhatnád ezeket a tokeneket.

Ráadásul a BRC-20-asok “szemét” vagy “maradék” tranzakciókat hoznak létre, amelyek eltömítik a hálózatot.

A Runes viszont UTXO modellt használ, ami mindenkit teljesen összezavar. Itt van az én gondolatom abból, amit megértettem:

Az Ethereum a számlaalapú modellt követi, míg a Bitcoin UTXO-kat (Unspent Transaction Outputs) használ a felhasználói állapot és egyenlegek nyomon követésére.

Ha például van egy 1 BTC értékű UTXO-d, és 0,3 BTC-t szeretnél küldeni valakinek, akkor a tranzakció a teljes 1 BTC értékű UTXO-t fogja használni bemenetként. A tranzakció ezután két kimenetet hoz létre: az egyik 0,3 BTC-t küld a címzettnek, a másik pedig 0,7 BTC-t küld vissza a címedre (mínusz a tranzakciós díjak) két új UTXO-ként.

Tehát technikailag, amikor azt mondod: “1 bitcoin a tulajdonomban van”, akkor azt kellene mondanod: “Van néhány UTXOm, amelyekkel elkölthetek 1 bitcoint.” (Köszönet Alchemy-nek ezért az írásért)

A fenti példában, amikor 1 BTC UTXO-t használsz inputként, az UTXO “megsemmisül”, és két új UTXO-t mintelünk: 0,3 UTXO-t a címzettnek és 0,7 UTXO-t (mínusz a díj) neked.

Amint láthatod, ezek az UTXO-k olyanok, mint az NFT-k!

De míg minden “inscription” (mint a BRC20) egyedi, addig a runes minden egysége ugyanaz. Ezek felcserélhető jelek. A rúnákat a hagyományos bitcoinhoz hasonlóan átutalhatod, ahelyett, hogy minden egyes alkalommal BRC20 “inscriptiont” csinálnál.

A runes esetében az UTXO mostantól 1 Bitcoin, 100 “A” runes token és 50 “B” runes token tárolható Runestone-okként.

Tipp: Hozz létre több UTXO-t azáltal, hogy új tárcákba küldöd a rune-onkénti befektetni kívánt BTC összeget. Így több tokenbe is be tudsz szállni anélkül, hogy meg kellene várnod az előző tranzakció befejezését. Vagy használd a Luminexet.

A Runestones (nem összetévesztendő a Runestones ordinals kollekcióval) a Rune protokoll üzenetei az UTXO elküldésekor a Bitcoin tranzakciós kimenetekben tárolódnak.

Azért osztom meg ezt, mert hamarosan olyan kifejezéseket fogsz látni a Twitteren, mint “Runestone”, “Etching” és “Edicts”, amint a Runes elindul. Az emberek megpróbálnak majd Runes-okkal kereskedni, de problémákkal szembesülnek, ami arra készteti őket, hogy a Twitteren keressenek választ.

Runestones – Rune protokoll üzenet – magában foglalhatja egy új rune etching-jét (deploying), egy meglévő rune mintelését, valamint rune-ok átvitelét egyik címről a másikra.

Az Etching az, ahogy a rune-okat először mintelik egy “etcher” által. Az “Etch-elés” után a tulajdonságok nem változtathatók meg.

Az összes menő szót megtanulhatod a hivatalos dokumentumban, hogy lenyűgözd barátaidat. Minden kifejezés leírását megtalálod itt.

Végezetül néhány egyéb egyszerű kifejezés és tény a runes-okról, amit tudnod kell:

  • Rune Name: Kezdetben csak a több mint 13 karakteres nevek érhetőek el. Ez a korlátozás 4 havonta egy karakterrel csökken, amíg négy év elteltével minden név elérhetővé nem válik.

  • Rune Number: A rune létrehozási sorrendjét jelzi, kezdve a “Rune 0”-val, majd a “Rune 1”-el stb.
    • Első rune az UNCOMMONGOODS – egy ingyenes mintelhető, ahol nincs készletkorlátozás és csak 1 van mintelésenként. Egy darab alapvetően a Bitcoin tx díj ára.

  • Rune ID: A tranzakciós blokk és a helyszín alapján generált, pl. “500:20”.
    • A rune-okat a rune id megadásával lehetett mintelni. Például a RuniGun bot a telegramban lehetővé teszi a rune-ok mintelését a Rune ID alapján. Így nem függ a harmadik féltől származó UI-tól a mintelés, ha ismered az azonosítót. Nem ismerem a botot, csak telegramon láttam.

Projektek, protokollok és eszközök, amelyeket érdemes szemmel tartani

Eredetileg azt terveztem, hogy arról írok, hogy “hogyan pozicionáld magad a Runes protokoll elindításához”. De a twitteren már több hasonló kinézetű téma is van ugyanilyen protokollokkal.

A legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy a Rune játékok folyamatban vannak, több olyan előfutó protokollt indítottak el, amelyek azt ígérik, hogy a protokoll indítása után, a Bitcoin felező blokkban Rune tokeneket airdroppolnak.

A hype az RSIC protokollal kezdődött, amely titokzatos módon az RSIC NFT-t airdroppolt a tárcákba az Ordinal OG-knak.

Akkoriban azt gondoltam magamban, hogy “Valami hatalmas dolog készül a BTC ökojában”, anélkül, hogy tudtam volna, hogyan fog alakulni. Most már tudjuk, hogy az RSIC versenyt indított a Rune spekulánsok gondolatainak megragadásáért.

Ha nem rendelkezel RSIC-el, nem hiszem, hogy ez a megfelelő idő, hogy belépj. Lojalitási pontok vannak, amik a tartott időt veszik figyelembe…. az utolsó 5-10%-ban nem túl jó lenni és majd ez alapján airdroppolják a tokent. Elméletek szerint az RSIC-nek 0 dolláron kell kereskednie a blokk felezésénél.

Válaszul az RSIC csapatára (amely az RSIC 10%-át magára airdropolta, és az airdrop kritériumok nem voltak átláthatóak), Leonidas elindította a Runestone airdropot 112,4k OG tárcára. A Runestone birtoklásával nem egy, hanem 3 Rune memecoint kapsz.

A Rune Stone jelenleg 549 millió dolláros piaci kapitalizációval kereskedik, ami a 2. legnagyobb (a Rune Pups + PUPS után) pre-rune gyűjtemény.

De mivel az RSCI értéke folyamatosan csökken, minél közelebb kerül a felezés, az RSIC valós értéke 588 millió dollár (a whalesmarketen az 1 RSIC Rune ára 0,028 USD).

A Rune Pups ($80M + PUPS memecoin ($421M) együttesen $501M értéken kereskednek. Ne feledjük, hogy mind a Rune Pups, mind a PUPS token tulajdonosok át fognak vándorolni a Runesba, 23%-a az allokációnak majd a Rune pupsba és 77% a PUPS-ba megy.

A Runes Pups NFT-kben, az Unisat PUPS-ekben és a Solanara bridgelt Pups-okban gyakran szép arbitrázs van.

NEM TUDOK JÓ TANÁCSOT ADNI, csak egy gondolatot… hajlandóak vagytok ezeken az értékeken spekulálni? Ha a rövid távú várakozásaim helyesek, akkor az értékeknek röviddel a bevezetés után csökkenniük kell.

Mindenesetre ez egy spekulatív döntés, amelyet neked kell meghoznod. Több más rune protokoll is van 100 millió dollár alatti értéken. Nézd meg a teljes listát a Magic Edenen.

De én nem adom el. Korábban beléptem az ökoszisztémába spekulációval, és hajlandó vagyok tartani. Remélhetőleg meg tudják tartani az értékűket és airdropokat is kapunk.

Hosszabb távon új protokollok fognak megjelenni, hogy kihasználják a Runes protokoll hype-ját. A lentebbiekben a protokollokat és eszközöket írom le, amelyekkel érdemes kezdeni.

Figyelemre méltó protokollok

  • Luminex: Rune-ok mintelése és oszthatod a UTXO-kat, hogy több rune-t mintelj ugyanazzal a tárcával. Xverse tárca által támogatott, így jó lehet.
  • Sovryn: A Rune-ok kereskedése/kölcsönzése saját oldallánccal. Indulás a felezésnél. Sovryn elindítja a saját DEX-ét is.
  • RunePro: Dex és etching protokollt épít. Még nem élő.
  • Rune Bitcoin: Rune-ok etchelése, átutalási szolgáltatások, de egy piacteret és egy DEX-et is épít.
  • Runessance: Rune-ok és BTC lending protokollja.
  • Liquidium: Kölcsönzés ordinals és rune-ok ellenében. Vagy keress hozamot BTC-n. Pontrendszer jelenleg élesben megy.
  • Saturnus: AMM/Orderbook tőzsde a Bitcoin eszközökre. Lehet, hogy a Rune indítása során nem lesz likviditás.
  • RuniGun: Rune-ok mintelése, létrehozására és kezelésére szolgáló Telegram bot. Ez elég kétes eredetű.. de twitteren találtam.

De valószínűleg a Magic Eden-t és az Unisat-ot fogod használni a rune-okra és az OKx Web3 tárcát (ha mobil felhasználó vagy). Én személy szerint xvers-et használok.

Hasznos eszközök a rune-hoz.

  • SatScreener: Valós idejű token aggregátor a Runes és a Bitcoin ökoszisztéma számára. Mivel a Coingecko/Coinmarketcap rossz a BTC öko számára, a Satscreener a hely, ahol követni lehet a token infókat.
  • Runesmarketcap: Rune protokollok keresése származás, piaci kapitalizáció, típus stb. szerint.
  • Runealpha: Rune Explorer, valós idejű adatok, etchelés (mintelés) protokoll egyben. Elég hasznos.
  • Runes terminal: Egy scan, mint, launchpad projektet indít. Van saját ordinals-a, amely a felezés után RUNI airdropot ad.

Még egy utolsó dolog, mielőtt befejezném: Ez az egész még a kezdeti szakaszban van. Olyan, mintha visszaforgatnánk az időt, és a 2019-20-as Ethereum DeFi-hez mennénk, még mielőtt az Uniswap megszületett volna. Lehetőségek bőségesen lesznek, úgyhogy mindenképpen tanuljatok és ne FOMOZZATOK!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *