Preloader

A piacok sokkal magasabbra vagy sokkal alacsonyabbra mehetnek, mint amire a legtöbb ember fel van készülve. Ha ezt megértjük, az óriási mértékben javíthatja a kereskedést.

Fontos tudnivalók:

  • A piaci reflexivitás az ár, a várakozások és a fundamentumok közötti visszacsatolásra utal, amelynek eredményeként az árak a racionális egyensúlyi helyzetnél jóval magasabbra vagy alacsonyabbra kerülnek.

  • A kriptopiacok, különösen az altcoinok, kiválóan alkalmasak arra, hogy első kézből megismerjük a piaci reflexivitás súlyosságát.

  • Bár a piacok sokkal magasabbra/alacsonyabbra mennek, mint amire a legtöbben számítanak egy bika/medve trendben, mindig vannak nagyobb visszaesések a trendben, amelyek árthatnak a kereskedőknek, ha a kockázatot nem kezelik megfelelően.

  • Egy keményen trendi negyedik negyedév hátterében és az ETF-döntés felé haladva segít emlékeztetni magunkat a lehetséges visszahúzódásokra: legyen szó akár nagy visszahúzódásokról, amelyeket buzgón visszavásárolnak, akár trendtörő visszahúzódásokról, amelyek megnehezítik a trendkövetők helyzetét.

  • Ahhoz, hogy eligazodjunk a piaci reflexivitásban és kihasználjuk annak előnyeit, objektívnek kell maradnunk, meg kell adnunk a buy és limiot ordereket, és elsősorban a spothoz kell ragaszkodnunk a tőkeáttételes származtatott ügyletek helyett.

Nagy visszahúzódások, emlékszel még azokra? Amikor a piacok olyan agresszívan tendelnek, mint a SOL vagy INJ az elmúlt hónapokban, úgy tűnik, hogy a piaci struktúra soha nem fog megtörni, és egy nagy visszahúzódás várása abszurd. Ez teszi a kriptopiacokat olyan szórakoztatóvá – a trendek agresszívek. Amikor a feltételek medvések, úgy tűnik, mintha ezek a kis rally-k korlátozva lennének, amikor a feltételek bikásak, úgy tűnik, mintha ezek a visszahúzódások korlátozva lennének.

Reflexivitás a piacokon “az az elmélet, amely szerint a várakozások és a fundamentumok közötti pozitív visszacsatolási hurok olyan árfolyamokhoz vezethet, amelyek jelentősen és tartósan eltérnek az egyensúlyi áraktól”. Gyakorlati és leegyszerűsítve: az árak a racionálisnál jóval magasabbra, az árak pedig a racionálisnál jóval alacsonyabbra mehetnek. Ennek a koncepciónak a használata a kriptopiacokon való navigálás során rendkívül hasznos.

A negyedik negyedévben végre jelentős emelkedő tendenciát tapasztaltunk az altok esetében, ami a Total3 55%-os emelkedését eredményezte. Amikor az altcoin piac trendbe kerül, akkor rendkívül keményen trendbe kerül. Ezzel a bikás lendülettel a hátunk mögött, ahogy egy hatalmas híres esemény, az ETF-döntés felé tartunk, fontos, hogy visszalépjünk és beállítsuk magunkat a megfelelő gondolkodásmóddal az altcoin piacok mozgásához.

Ha nem készülsz fel, akkor a kudarcra készülsz. A CFH nem támaszkodik túlságosan az árfolyamokra, de ez nem jelenti azt, hogy ez nem fontos. Jelentősen javíthatjuk kereskedésünket, ha egyszerűen csak megfigyeljük a piacokat és értékeljük a reflexivitást. Egy erős emelkedő altcoin piac egy negyedéve, például 2023 negyedik negyedéve, és sok piaci szereplő máris “lehetetlennek” minősít egyes árcélokat, mert “már pumpáltunk”. Ugyanilyen irracionálisan sok piaci szereplő már elfelejtette, hogy a visszahúzások egyáltalán lehetségesek. A történelmi ármozgásokra való emlékeztetés segíthet a realitás talaján maradni. Mindezt szem előtt tartva, tanulmányozzunk néhány ármozgást, és nézzünk nyugodt fejjel 2024-be, figyelembe véve néhány különböző forgatókönyvet.

“Csak felfelé”, hatalmas visszalépésekkel – 2020-2021 bikapiac

A kriptopiaci szereplők erősen a longok felé hajlanak. Ez nem kritika, mivel a kriptopiacot a spot longok (azaz nem a tőkeáttételes származtatott ügyletek) tartásának óriási előnyei teszik vonzóvá. Erre nincs egyértelműbb példa, mint a 2020-2021 végi, csak felfelé irányuló piac. Az árak sokkal gyorsabban emelkedtek sokkal magasabbra, mint azt az emberek várták. Amire azonban az emberek gyakran nem emlékeznek, hogy ennek a “csak felfelé” piacnak nagy visszalépései voltak, miközben a 64 ezer dolláros történelmi csúcs felé vezető útját egyengette. A BTC akár -31%-kal is visszahúzódott, ami az altokban akár -70%-os likvidációs hullámokat eredményezett, amelyeket egy héten belül visszavettek.

A brutális Long vérzés – 2019 ATH várakozás

Mi lehet brutálisabb, mint egy -50%-os visszaesés 5 hét alatt? Egy -50%-os visszaesés, amely 25 héten keresztül húzódik! Ezt kaptuk 2019-ben. Miután a BTC agresszívan rallyzott 3k – 14k dollárról, a zene hirtelen megállt, és a következő 6 hónap kemény volt. Onnan az árfolyam jelentős rallyt produkált… csak hogy aztán a Covid összeomlással érje, ami újabb lokális aljpontokra küldte, és majdnem a teljes $3k – $14k közötti mozgást visszavonta. A Covid összeomlása rendkívüli és elszigetelt dolog volt, de megtanít minket arra, hogy tiszteljük a piacok volatilitását:

Emlékszel, mi követte ezt a monumentális összeomlást, ami a kripto végének tűnt? – A korábban vázolt 2020-2021-es “csak felfelé” piac.

Über Aggresszív felépülés – 2021 május

A bikapiacok viszonylag gyorsan, de brutálisan is ki tudnak törlődni (amit nem globális járványok okoznak). A Bitcoin 2021 áprilisában érte el az eddigi legmagasabb értékét ~64k-nál, és a lassulásnak nincsenek komoly jelei. Az emelkedő trend gyorsan megfordult, és mindössze 5 héttel később, májusra a BTC árfolyama több mint -50% -ot esett, ami az egyik legagresszívabb likvidációs kaszkádot jelentette, amit a kriptopiacok valaha is tapasztaltak:

Az altcoinok esetében ez 70%-90%-os visszaesést eredményezett. Ez arra emlékeztet, hogy a dolgok változhatnak, méghozzá rendkívül gyorsan. Bár a jelenlegi piacon nincs olyan mértékű, nagy tőkeáttételű kereskedési lelkesedés, mint 2021-ben, a kriptopiacokon belül mindig rengeteg tőkeáttétel épül fel.

Ez a trendforduló és a likvidációs hullám olyan agresszív volt, hogy sokan úgy gondolták, hogy a piacnak több hónapos konszolidációra vagy lefelé tartó folytatásra van szüksége. A májusi kapituláció után mindössze 8 héttel azonban a piac ismét megfordult, és új történelmi csúcsot ért el. Az egész mozgás a 64 ezer dolláros áprilisi ATH trendfordulótól a 2021-es nyári rally kezdetéig mindössze 14 hétig tartott. Igaz, ezt befolyásolta az FTX aljas tevékenysége. Mindazonáltal ez ismét emlékeztetőül szolgál a piacok reflexivitására – ne hagyd figyelmen kívül, amit az ár mond, és tartsd tiszteletben, hogy a kriptopiacok mennyire volatilisek lehetnek.

Mit hoz 2024?

A legutóbbi emelkedő piacot a Bitcoin Spot ETF narratívája támogatta. Bár a CFH-nál úgy véljük, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv egy “sell-the-news” esemény, ez különböző formákat ölthet, és fontos, hogy nyitottnak és felkészültnek kell lenni mindenre. A dolgokat a fentebb vizsgált ármozgás keretein keresztül szemlélve, megfontolhatunk néhány lehetséges forgatókönyvet, amely az ETF-döntésből eredhet:

  • ETF jóváhagyva: Az ár felugrik, és a piac továbbra is keményen rallyzik. Nagy visszahúzódások jönnek, de a trend könyörtelenül felfelé mutat – 2020-2021-es stílusban.
  • ETF jóváhagyva: Az ár felugrik, majd több héten/hónapon keresztül elvérzik. Veszélyes visszahúzódások a longok számára, mivel a trend lefelé mutat, és a pattanások többnyire sekélyek – 2019-es stílusban
  • ETF elutasítva: 2021. május: Éles esés és konszolidáció a fellendülés előtt – 2021. május nuke-style

Bármit is hoz a piac idén, fontos tiszteletben tartani a piaci reflexivitást és felkészülni minden adott forgatókönyvre. A CFH jó negyedik negyedévet zárt 2023-ban. Azokon az altokon, amelyek nagy mozgásokat tettek, profitot realizáltunk. Még mindig tartjuk a spot kitettséget, de szívesen megvásárolunk minden nagy visszahúzódást. Tartsuk szem előtt, hogy ezek a visszahúzódások sokféle formában jöhetnek, és ha a piaci struktúra az ETF-döntés után megtörik, akkor ez egy hetekig, nem napokig tartó folyamat lesz, mielőtt szívesen bevetnénk a száraz porunk nagy részét. A 2024-es év mindkét irányába történő nagy piaci mozgások előrevetítéseként fontold meg az alábbiakat, amelyek segíthetnek eligazodni a hamarosan bekövetkező piaci reflexivitásban:

  1. Maradj objektív: Ne alakuljon ki ” A Bika agy, Medve agy” – Nincsenek “új paradigmák.

  1. Nincs ideális tartalék: Ne hagyd a készleteket tétlenül a tőzsdéken, helyezd őket vételi megbízásokba, amelyek -30%, -40%, -50%, stb. a jelenlegi áraktól. “hosszú kanócos leszúrások a te barátod és nagyon nyereséges.

  1. A Spotot részesítsd előnyben a tőkeáttétellel szemben: Spot altcoinok egy kicsit olyanok, mint a tőkeáttételes BTC vagy ETH, ahogy van. A tőkeáttételnek kockázatkezelési eszköznek kellene lennie, nem pedig a volatilitás növelésének eszközének.

  1. Idő a piacon > Időzíteni a piacot Nem kell, hogy a következő havi gyertyán meggazdagodjon. Mindig lesz több lehetőség, még akkor is, ha néhány jót kihagysz.

  1. Türelem: A piac legtöbbször unalmas, de ne hagyjd, hogy a türelmetlenséged arra késztessen, hogy erőltesd a kereskedéseket. Nem kell minden mozdulatot elkapnia. Mindig van több lehetőség.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *