Preloader

Makro

  • A pénteki novemberi PCE jelentés legfontosabb tanulsága, hogy az infláció továbbra is zuhan, mint a kőszikla. Valójában meg lehet nézni a Core PCE hó/hó-t 2023 eleje óta, és egyértelmű a tartós csökkenő tendencia ebben az olvasatban. Az infláció csökkenő pályán van, és a “hosszabb ideig magasabb” elképzelés nem egyezik ezzel a trenddel. Ez összhangban van a tézisünkkel, és támogatja a részvényeket.

  • A novemberi Core PCE +0,06% volt hó/hó, ami jóval az utcai konszenzus +0,20%-os értéke alatt van.

  • A lakhatás +0,09%-át tette ki a hó/hó növekedésnek, így a lakhatás nélkül a core infláció valójában negatív. Másképp fogalmazva, az áruk deflációja olyan mértékű, hogy a lakhatás nélkül a teljes core infláció 0% alá esik.

  • Ez valójában arra késztet, hogy elgondolkodjak azon, hogy a Fed végül is agresszívebben csökkent-e 2024-ben a decemberi céljaihoz képest. Végül is, ha a Fed elkezd aggódni a defláció miatt (ami jelenleg nem áll fenn), akkor a Fed meg akarja fordítani az álláspontját.

  • A lényeg: Az év végi rally tézisünk továbbra is érintetlen marad. A 2023-as év utolsó kereskedési napjaiban vagyunk, és ahogy korábban megjegyeztük, a PCE jelentés valószínűleg további kockázatvállalásra ösztönöz. Kedveljük a FAANG/Technológia ( QQQ és XLK), a kis kapitalizációjú ( IWM) és a pénzügyi ( XLF és KRE) részvényeket.

Crypto

  • Az áramlási adatok azt jelzik, hogy az “állati” hangulat az újévben is folytatódni fog. A CME futures és opciós piacok volumene jelentősen megugrott, és a stabilcoinok összesített piaci tőkeértéke ismét emelkedik.
  • A stabilcoinok beáramlása a Base-be azt jelzi, hogy a Coinbase által vezetett Layer 2 hálózaton megnövekedett a vonzás, ami nemcsak a Coinbase részvényeseinek, hanem az OP token tulajdonosainak is előnyére válik.
  • A Stacks (STX) e heti rallyját a likvid stacking bevezetése hajtotta, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kamatot szerezzenek a likviditás fenntartása mellett – ez egyértelmű jele annak, hogy az STX tézise kezd megvalósulni.
  • Mivel a Solana a közelmúltban megelőzte az Ethereumot a heti DEX volumenek tekintetében, a láncon belüli aktivitás azt sugallja, hogy a 16 dollárról néhány hónap alatt 90 dollár fölé történő gyors emelkedés ellenére talán még túl korai lenne elhalványítani a jelenlegi rallyt.
  • Alapstratégia – Tekintettel az erős tőkebeáramlásra, a megnövekedett volumenekre mind a spot, mind a futures piacokon, a jelentős intézményi részvételre, a január 8-10-én várható ETF jóváhagyásra és a közelgő felezésre, úgy gondoljuk, hogy most van itt az ideje a teljes piaci allokációnak. Részleges profitrealizálások egyénenként aktuálisak. Mivel mindenkinek más a pénzügyi allokációs helyzete, így a jelentős nyereséget elérőknél ezt javasoljuk és a csökkenések során 2024 Q1-ben pedig fel tudjátok használni.

A legfontosabb tudnivalók

  • Ezen a héten az S&P 500 0,75%-kal 4.754,63 ponton zárt, a Nasdaq 1,21%-kal 14.992,97 pontra emelkedett, a BTC pedig 43.800 körül mozog, miután az előző öt nap során mintegy 6%-kal emelkedett.
  • A legutóbbi PCE jelentés összhangban volt a CFH becsléseivel, de jóval az utcai konszenzus alatt maradt.
  • Az értékelési aggályok ellenére a részvények PE-je vonzónak tűnik számunkra, tekintettel a 10 éves hozamszintekre.

“A legrosszabb dolog, amit tehetsz, ha azt mondod magadnak: ‘Olyan akarok lenni, mint valaki más. Be kell szívni a tudást valaki mástól, de végső soron meg kell találni a saját hangodat”.” ~ Yo-Yo Ma

Az ünnepi partik szezonja van, és ezen a beszélgetéseim során azt tapasztaltam, hogy a legtöbb intézményi befektető továbbra is óvatos. Úgy tűnik, hogy ez főként azért van így, mert sokak számára a decemberi FOMC-ülésből az a tanulság, hogy ‘a Fed lát valamit, amit mi nem, és ez magyarázza a dovish pivotjukat.

Azt javasoltam hogy “a decemberi FOMC-vel kapcsolatban medvésen gondolkodók megtartják a lehorgonyzó előítéletet annak ellenére, hogy számos adatpont azt mutatja, hogy az infláció idén “zuhan” . Pénteken még több bizonyítékot kaptunk erre, amikor a novemberi Core PCE megjelent és +0,06% hó/hó értéket ért el és jóval az utcai konszenzus +0,20%-os várakozása alatt volt.

Néhány medve az értékelésre is hivatkozik, mint aggodalomra, de ezt nem veszem figyelembe. Bár a részvények valóban mintegy 25%-kal emelkedtek az elmúlt év során, rámutattam, hogy az S&P 500 ex-FAANG PE értéke jelenleg 15,3x körül van, szemben az év eleji 14,5x-el. Véleményem szerint “ez alig jelent növekedést”. Az S&P 500 PE-je most lényegesen alacsonyabb (17,1x), mint 2022 elején volt (21,7x).

Számomra ez egy nagyszerű kiindulópont a részvények számára a 2024-es év felé haladva, különösen, ha figyelembe vesszük a 2024-es és 2025-ös több mint 10%-os EPS-növekedésre vonatkozó várakozásainkat. Ez az S&P 500 történelmi PE-jén alapul, amikor az amerikai 10 éves hozam 3% és 5% között van (e cikk írásakor éppen 3,9% alatt volt). Ilyen körülmények között az S&P 500 PE-je az esetek 65%-ában >18x, ami azt jelenti, hogy a részvényeknek véleményünk szerint bőséges terük van a bővülésre.

Ahogy belépünk a Mikulás rally időszakába, szerintem az év végi dipek vásárlási továbbra is fenáll, és ezzel a technikai kép alapján is egyetértek. A hét elején ezt írtam: Az e hét pénteki és/vagy jövő keddi (december 26.) visszahúzódások valószínűleg vásárlásra alkalmasnak bizonyulnak az S&P 500 -nál, hogy végül meghaladja a 4.818-as szintet.

Arra is rámutatnék, hogy “mindenképpen pozitívum, hogy a piacok az elmúlt hónapban emelkedtek, és széles körű részvételt láthattunk több szektorból. Bár a részvények technikai túlvásárlásának jeleit láttuk, azt is megjegyezem, hogy egyelőre nem mutatták jelét annak, hogy engednének. Szerintem ugyanez vonatkozik a kincstárjegyekre is: A trendek az elmúlt hetekben ellenállónak bizonyultak, és alig van jele a változásnak.

Azonban figyelmeztetnénk is mindenkit, hogy “továbbra is nehéz bármilyen bizonyossággal kijelenteni, hogy a piacoknak azonnal új csúcsokra kellene emelkedniük 2024 első félévében korrekciók várhatóak, de ezeknek továbbra is vásárlási lehetőségként kell szolgálniuk hosszútávon, amíg a nagy kép nem változik. Csúcson ne vásároljunk. Félelemben, nagy csökkenésekkor kell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *