Preloader

A legfontosabb tudnivalók

  • Az áramlási adatok azt jelzik, hogy az “állati” hangulat az újévben is folytatódni fog. A CME futures és opciós piacok volumene jelentősen megugrott, és a stabilcoinok összesített piaci tőkeértéke ismét emelkedik.

  • A stabilcoinok beáramlása a Base-be azt jelzi, hogy a Coinbase által vezetett Layer 2 hálózaton megnövekedett a vonzás, ami nemcsak a Coinbase részvényeseinek, hanem az OP token tulajdonosainak is előnyére válik.

  • A Stacks (STX) e heti rallyját a likvid stacking bevezetése hajtotta, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kamatot szerezzenek a likviditás fenntartása mellett – ez egyértelmű jele annak, hogy az STX tézise kezd megvalósulni.

  • Mivel a Solana a közelmúltban megelőzte az Ethereumot a heti DEX volumenek tekintetében, a láncon belüli aktivitás azt sugallja, hogy a 16 dollárról néhány hónap alatt 90 dollár fölé történő gyors emelkedés ellenére talán még túl korai lenne elhalványítani a jelenlegi rallyt.

  • Alapstratégia – Tekintettel az erős tőkebeáramlásra, a megnövekedett volumenekre mind a spot, mind a futures piacokon, a jelentős intézményi részvételre, a január 8-10-én várható ETF jóváhagyásra és a közelgő felezésre, úgy gondoljuk, hogy most van itt az ideje a teljes piaci allokációnak. Részleges profitrealizálások egyénenként aktuálisak. Mivel mindenkinek más a pénzügyi allokációs helyzete, így a jelentős nyereséget elérőknél ezt javasoljuk és a csökkenések során 2024 Q1-ben pedig fel tudjátok használni.

Áramlás (FLOW)

Ahogy közeledünk az ünnepi hétvégéhez és az év utolsó hetéhez, amelyet jellemzően alacsonyabb likviditás jellemez, mivel sokan távol maradnak az íróasztaluktól, arra számíthatunk, hogy a kockázatokat visszavesznek és a kereskedési volumenek lelassulnak. A várakozásokkal ellentétben azonban a legtöbb adat arra utal, hogy az új év során az szellem az emelkedés irányába mozdul el.

A CME futures adatok, a BTC és ETH kitettséget kereső intézményi tőke platformja, újjáéledt. Most azt látjuk, hogy a BTC-ben denominált nyílt érdeklődés a két héttel ezelőtti jelentős csökkenés után ismét történelmi csúcsra emelkedett.

Ez a tendencia valószínűleg tükrözi a sok befektető által osztott érzést, amely a mi szempontunkkal is egyezik – nincs erős ösztönzés a kitettség csökkentésére a várva várt ETF döntés előtt, amely várhatóan január 8-10-én érkezik.

Külön megjegyezzük, hogy az ETH alulteljesítménye egyértelműen tükröződik a CME nyitott érdeklődésének jelenlegi szintjén. Úgy gondoljuk, hogy ez a relatív alulteljesítés valószínűleg folytatódni fog, legalábbis a Bitcoin ETF jóváhagyásáig. A jóváhagyás után a piac valószínűleg gyorsan kiigazítja az ETH ETF-re vonatkozó várakozásait a második vagy harmadik negyedévben, ami potenciálisan jelentős áramlásokat vonzhat és az ETH előtt megfelelő potenciál van.

Fontos megjegyezni, hogy a CME futures piac nem csak a tőkeáttételes long pozíciókról szól. A CME-n az éves bázis közel 17%-ra emelkedett, ami sok kereskedő számára vonzóvá teszi az alapkereskedést. Bár ezek a felek nem feltétlenül a BTC árfolyamára tesznek irányadó fogadást, akcióik mégis jelentősen befolyásolják a spot volumeneket. Természetesen azok, akik úgy döntenek, hogy nem görgetik át kereskedésüket a következő futures kontraktusba, eladási nyomást kelthetnek, ahogy azt az elmúlt hetekben bizonyos mértékig megfigyelhettük.

A CME opciós open interest szintén emelkedik, és mostanra új, 2,2 milliárd dollár feletti éves csúcsra emelkedett.

Ha az előretekintőbb forgalmi adatokra térünk át, azt látjuk, hogy egy kisebb lehűlési időszak után az összesített stablecoin piaci tőke ismét emelkedik. Emlékeztetőül ez a kriptoökoszisztémába áramló tőke megbízható mutatója. ez a tendencia különösen fontos a piaci szélesség szempontjából, mivel a stablecoinok gyakran szolgálnak a különböző altcoinok kereskedési párjaként.

Elemezve a stabilcoin-ok közelmúltbeli emelkedésének elsődleges tényezőit, azt találjuk, hogy az USDT továbbra is az élen áll, szorosan követve az FDUSD-t, amely különösen az ázsiai piaci szereplők körében kedvelt. Az elmúlt hét kiemelkedő szereplője azonban az USDC volt, egy olyan stabilcoin, amely annak ellenére, hogy az év elején jelentős piaci részesedést veszített a Tetherrel szemben, most a fellendülés élén áll.

Stablecoin áramlások pont, hogy fokozott vonzerő

Az elmúlt héten a stablecoin áramlás jelentős része az Ethereumba és a Tronba áramlott, a stablecoin használat két domináns hálózatába. Figyelemre méltó azonban, hogy a Base, a Coinbase által vezetett Layer 2 hálózat is jelentős tőkebeáramlást tapasztalt.

Ez azt jelzi, hogy a Base esetében a láncban zajló tevékenység és az adoptáció növekedett. Bár a Base jelenleg nem rendelkezik natív tokennel, a Coinbase részvényesi szintjén egyértelmű értékgyarapodás tapasztalható. A Coinbase az egyetlen szekvenáló a hálózaton, és így a Base-en történő tranzakciókért fizetett díjak kedvezményezettje.

Előre tekintve arra számítunk, hogy a következő egy évben a Coinbase anyagilag profitálni fog a Base tranzakciós díjainak növekedéséből. Ezt a szempontot a hagyományos részvényelemzők talán alábecsülik, akik talán csak akkor ismerik fel a jelentőségét, amikor a hatása már hangsúlyosabbá válik.

Ez pozitív hír a COIN tulajdonosok számára, de jó előjel az alapstratégia optimism összetevője(OP) számára is. A Coinbase és az optimism Alapítvány olyan partnerséget alakított ki, amelynek keretében az optimism Alapítvány hat év alatt 118 millió OP tokent ad a Basenek. Cserébe a Base vagy a szekvenszer bevételeinek 2,5%-át, vagy a nettó nyereségének 15%-át – attól függően, hogy melyik a nagyobb – az Optimism-nek adja. Ezt a partnerséget úgy alakították ki, hogy demonstrálja a közös elkötelezettséget a frissítésekre vonatkozó protokollok iránt.

Ahogy a Base egyre nagyobb teret nyer, az előnyök a Coinbase részvényesein túlmutatnak. Az OP ökoszisztéma is nyerhet, mivel az Optimism Collective által felhalmozott pénzeszközöket valószínűleg az Optimism növekedési kezdeményezéseibe fektetik be. Úgy véljük, hogy a Base aktivitásának közelmúltbeli megugrása szerepet játszott az OP token árfolyamának közelmúltbeli mozgásában.

Stacks tézisek lejátszódása

Néhány hete felvettük az STX-et az alapstratégiánkba (DEC 1). A Stacks bika tézisének felelevenítése:

  1. 1- Növekvő ökoszisztéma a Bitcoinon: Az Ordinals népszerűségének növekedése azt jelzi, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a Bitcoin hálózat kereskedelmi és innovációs célú kihasználása iránt.
  2. 2- Nagy megszólítható piac: Figyelembe véve a BTC Layer 2 megoldásokban rejlő lehetőségeket, a teljes megszólítható piac jelentős. Összehasonlításképpen, az Ethereum Layer 2, mint például az Optimism és az Arbitrum teljesen hígított piaci capje 10,8 milliárd dollár, illetve 11,5 milliárd dollár. Az Ethereumnál több mint kétszer nagyobb hálózaton működő Stacks FD piaci capje alig 2,6 milliárd dollár alatt van.
  3. 3- Közelgő Q1 katalizátor: Az első negyedévben várható Nakamoto frissítés növeli a teljesítményt és fokozza az értékáramlást a Bitcoinból az L2-be. Ez az esemény valószínűleg vonzza a kereskedőket és a láncon lévőket, ami az STX értékének jelentős emelkedéséhez vezethet.
  4. 4- Kereskedési kilátások: Tekintettel a Bitcoin jelenlegi piacvezető szerepére, az STX megbízhatóbb bétát kínál a Bitcoinhoz képest, mint a legtöbb altcoin.

Az elmúlt napokban észrevehettük, hogy az STX jelentősen emelkedett, a múlt hét óta körülbelül 70%-kal.

Ezen a héten egy prominens befektető nyilvánosan kifejezte bikás álláspontját a Stacks-ről, de a közelmúltbeli rally már a megjegyzések idején elkezdődött, és véleményünk szerint úgy tűnik, hogy a szerves kereslet hajtja. Hétfőn a StackingDAO bevezette a “liquid stackinget”, a liquid staking Stacks adaptációját.

A Stacks (STX) egyedülálló módon a konszenzusból származó natív BTC kifizetéseket kínál, körülbelül 6%-os arányban. Ez erős ösztönzést nyújt az STX stackeléséhez. Ezt a fejlesztést megelőzően azonban az STX stackelése azzal járt, hogy elveszítette a lehetőséget, hogy máshol fedezetként használja. A likvid stacking megoldja ezt a problémát, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy STX-et helyezzenek el, és cserébe $stSTX-et kapjanak. Ez a token nemcsak azt a lehetőséget kínálja, hogy továbbra is kamatot kapjon az STX-ére, hanem likviditást is biztosít a felhasználónak, akár kereskedéshez, akár az stSTX fedezetként való felhasználásához.

A stacked STX ($stSTX) megjelenésével a felhasználók fenntarthatják a likviditást, miközben továbbra is felhalmozódnak a bevételek. Az induláskor mintegy 500 millió $ stSTX-et minteltek, ami arra utal, hogy jelentős kereslet van az stSTX láncon történő használatára.

Az alábbi grafikonokon láthatjuk, hogy a láncon belüli aktivitás soha nem látott szintet ért el a Stacks esetében, ami arra utal, hogy egyre több magánszemély kezdi értékelni a layer 2 Bitcoin gazdaság körüli növekvő lendületet, és még a Nakamoto frissítése előtt, ami jelenleg a jövő év első negyedévében várható, megpróbálnak kísérletezni a láncon.

A SOL még mindig ragyog

Novemberben hangsúlyoztuk a sürgető győztesek fontosságát, akik közül az egyik Solana volt. Egy évvel ezelőtt ezt az eszközt nagyrészt leírták, és szeptemberben intenzív eladási nyomással szembesült az FTX vagyonának esetleges felszámolására való tekintettel. Gyorsan előre a mai napig, és a forgatókönyv teljesen megfordult.

A láncon belüli aktivitás már egy ideje emelkedő tendenciát mutat, de a közelmúltban új szintre gyorsult. Ez döntő fontosságú, mivel arra utal, hogy a spekulatív keresletet most egy szerves forrás erősíti, ami további támogatást nyújt a jelenlegi árszinteken. Ez a tényező hozzájárul a jelentős rally-k fenntarthatóságához.

Az alábbi diagram a visszatérő felhasználók számát mutatja, illetve az új felhasználók számát, akik először lépnek be az arénába.

A tranzakciószám, bár nem olyan robbanásszerű, a szeptemberi mélypont óta folyamatosan emelkedik.

Talán a legfigyelemreméltóbb szempont a Solana DEX volumenének közelmúltbeli megugrása, amely néhány nappal ezelőtt meghaladta az Ethereum heti DEX volumenét.

Végezetül szeretnénk felhívni a figyelmet a Solana stabilcoin piaci cap-ére. A szeptembertől december közepéig tartó folyamatos növekedés után nemrég az egekbe szökött. Ahogy korábban említettük, ez bikás jel, ami azt jelzi, hogy a stabilcoinok, amelyek a félreállított tőkét képviselik, újra belépnek a piacra.

Összefoglalva, bár érthető, hogy a taktikusabb megközelítéssel rendelkezők fontolóra veszik a SOL-részesedéseikből származó nyereséget, a Solana értékének drámai növekedése 17 dollárról 96 dollárra az elmúlt néhány hónap során nem lehet az egyetlen fókuszpont. A láncban lévő mutatók arra utalnak, hogy ez a rally még mindig rendelkezhet mögöttes lendülettel, különösen figyelembe véve, hogy a Jupiter, egy Solana-alapú aggregátor, várhatóan januárban közel 1 milliárd dolláros értékeléssel dobja ki a tokenjét, ami potenciálisan “vagyonhatást” hozhat létre az ökoszisztémán belül.

Alapstratégia

Alapstratégia – Tekintettel az erős tőkebeáramlásra, a megnövekedett volumenekre mind a spot, mind a futures piacokon, a jelentős intézményi részvételre, a január 8-10-én várható ETF jóváhagyásra és a közelgő felezésre, úgy gondoljuk, hogy most van itt az ideje a teljes piaci allokációnak. Részleges profitrealizálások egyénenként aktuálisak. Mivel mindenkinek más a pénzügyi allokációs helyzete, így a jelentős nyereséget elérőknél ezt javasoljuk és a csökkenések során 2024 Q1-ben pedig fel tudjátok használni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *