Preloader

Makro

A részvények 5 egymást követő napon keresztül emelkedtek, a kumulatív nyereség a héten eddig ~5% volt. Amint azt a hét elején megjegyeztem, a 9 kulcsfontosságú makroeseményből (plusz AAPL) csak néhánynak kellett jól alakulnia ahhoz, hogy a részvények megfordítsák a sok csökkenést És valóban, a bejövő makro fejlemények kedvezően alakultak, ami véleményem szerint megteremti a feltételeket ahhoz, hogy a részvények rövid távon erősödjenek. Egyelőre ez egy “babarally”, de ez egy nagyobb rallyvá alakulhat.

LÉNYEG: Véleményem szerint a héten megerősödött a “rally” esete. Továbbra is a FAANG/Technológia részvényeket részesíten előnyben az év végéig, különösen a kamatlábak csökkenése miatt. A piaci szélesség javulására számítok.

Kripto:

  • ⚡Az amerikai államkincstár meglepte a kötvénypiacot azzal a szándékával, hogy csökkenteni kívánja a hosszú lejáratú kötvénykibocsátást, ami közvetve a BTC számára is előnyös lehet a piaci likviditás ebből adódó növekedése és az államkincstár által nyilvánosan elismert nehéz költségvetési kilátások miatt.

  • ⚡A központosított helyszíneken a tőkeáramlás továbbra is bikás tendenciákat mutat, amit a központosított tőzsdéken a tartós volumenek, a CME open interest újabb éves csúcsa, az ETP-kbe történő beáramlás és a folyamatos USDT mintelés bizonyít, ami együttesen azt jelzi, hogy a piaci likviditásban a múlt héten megfigyelt elmozdulás továbbra is fennáll.

  • ⚡Bár az eszközárak emelkedtek és a beáramlások nőttek, a láncon belüli tevékenység nem tapasztalt ennek megfelelő növekedést. Az ETH-díjak továbbra is az év eleji csúcsszintek alatt maradnak, a Solana tranzakciószáma továbbra is visszafogott, és az Ethereum Layer 2 hálózatain is viszonylag visszafogott az aktivitás.

  • ⚡Okunk van azt hinni, hogy a láncokon belüli tevékenység rövid távon újra fellendülhet. Ezt a potenciális fellendülést pusztán a megnövekedett piaci volatilitás ösztönözheti, ami gyakran vonzza a láncokon belüli kereskedési aktivitást, de valószínűbb, hogy a Celestia (TIA) legutóbbi airdrop-jából származó pozitív vagyonteremtő hatás katalizálhatja.

  • ⚡A Celestia mainnetjének sikeres elindítása, valamint a héten a Pyth és a StarkNet által végrehajtott jelentős airdrop és hasonló airdrop kezdeményezésekkel párosulva aláhúzza a piacon uralkodó likviditási feltételek javulását. A neves projektek által végrehajtott airdropok újbóli megjelenése tovább sugallja a piaci hangulat folyamatos változását.

  • Alapstratégia – Az erőteljes tőkebeáramlás, a megnövekedett spot piaci volumenek, a jelentős intézményi részvétel, a közelgő ETF iránti megújult lelkesedés és a biztonságba menekülésről szóló narratíva alapján úgy gondoljuk, hogy ez egy megfelelő időpont a teljes piaci szerepvállalásra. Bár arra számítunk, hogy az Ethereum (ETH) a következő hónapban taktikailag némi teret nyer a Bitcoinnal (BTC) szemben, a BTC dominanciája valószínűleg megmarad!

Politika

  • ⭐Johnson új házelnöknek a november 17-i költségvetési határidő közeledtével első nagy próbatétele előtt áll.
  • ⭐Eközben továbbra is vita tárgyát képezi az a döntés, hogy az Izraelnek nyújtott támogatást az IRS finanszírozásának csökkentéséhez kötik-e, vagy pedig az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatással kötik össze.
  • ⭐Jerome Powell, a Fed elnöke a lehető legközelebb került ahhoz, hogy a következő FOMC ülésen bejelentse a ciklus végét

A legfontosabb tudnivalók

  • ⚡Az S&P 500 5,85%-kal emelkedett, és a hetet 4.358,34 ponton zárta. A Nasdaq szintén nagy heti nyereséget ért el, 6,61%-kal 13.478,28 pontra emelkedett. A Bitcoin szinte stagnált, 0,4%-os emelkedéssel 34.701 körül.

  • ⚡A FOMC ülése és a makrogazdasági adatok a hozamokat lejjebb vitték, ami erősítette a részvényeket.

  • ⚡Véleményem szerint a “babarally” a jövő hét végén vagy azon túl is folytatódhat.

“Rájöttem, hogy vissza kell nézni a régi dolgokra, és új megvilágításban kell látni őket.” ~ John Coltrane

Jó estét Market Makerek!

2023 októbere fájdalmas volt, de a piacok felfelé lendülésével zárult. A hetet 5% körüli mínuszban kezdtük, de október 31-re a részvénybefektetők megkapták a nagyon is szükséges halloweeni “csemegét”, mivel a részvények e veszteségek több mint felét eltüntették. Az október mégis 2,2%-os mínuszban zárult kedden az S&P 500 indexszel.

A szerdai nap a makrogazdasági adatok szempontjából sűrű volt, hiszen a FOMC ülése mellett az Államkincstár negyedéves visszatérítési tervét is közzétették. A jegybank a legtöbb előrejelzésnek megfelelően változatlanul tartotta a Fed alapkamatát, így a FOMC utáni piaci reakciókat Jerome Powell Fed-elnöknek a döntés bejelentését követő sajtótájékoztatója határozta meg. Úgy éreztem, hogy Powell “sokkal dovishabb volt, mint szeptemberben volt”, és a befektetők láthatóan egyetértettek vele.

Számunkra a novemberi FOMC ülés nagy része az év eleje óta végzett kutatásaink megerősítése volt: Powell elismerte, hogy “az infláció a tavalyi év közepe óta mérséklődött, és a nyári mérések meglehetősen kedvezőek voltak”. A munkaerőpiacot is úgy jellemezte, hogy “továbbra is nagyjából hűl”. Ugyanakkor a FOMC elismerte, hogy lehetséges a Fed inflációs céljának elérése anélkül, hogy recessziót is okozna.

Ahogyan azt a Fed funds futures kereskedése is sugallta, a decemberi emelés esélye 800 bázispontot zuhant válaszul a következő napon (20%-ról 2%-ra), és a részvények is megugrottak csütörtökön. Valójában a csütörtöki nap volt az S&P 500 legjobb napja április óta.

Pénteken babarally”-nak neveztem a heti akciót, és azt sugalltam, hogy októberben “tartós mélypontot” értünk el.

Technikailag még nem vagyunk ennyire magabiztosak. Az augusztus óta bekövetkezett károkat tekintve “még sok felépülésre van szükségünk, mielőtt azt mondhatnánk, hogy “Oké, a bikapiac ismét sínen van”.

Az én S&P ciklus munkám azt mutatja, hogy november végén vagy december elején lesz a technikai mélypont. Úgy gondolom, hogy most elértünk egy mélypontot, de nem hiszem, hogy azt lehet mondani, hogy ez végleges mélypont, és még sok munkára van szükség, de kritikusan odafigyelnék a lokális aljpont likviditásának söprésére, ami kiváló RR longokat nyújthat, vagy magasabb aljak kialakulására, ami bőven létrejöhet a ciklus számításom alapján és nem kell alacsonyabb aljat okoznia november végére, december elejére.

Ez nem jelenti azt, hogy elégedetlen lennék a hét fejleményeivel. Volt néhány nagyon jó hírünk a héten, bár én valójában inkább az ADP, a feldolgozóipari PMI és a Pénzügyminisztérium negyedéves visszatérítési bejelentése hármasára utalok, amelyek egyfajta 1-2-3 ütésként szolgáltak, ami nagy visszalépést okozott a kincstári hozamokban. A hozamok 5%-ról 4,5% alá csökkentek a 10 éves futamidőn, és ez nagyon jelentős. Ezen kívül a héten a fajlagos munkaerőköltségek is csökkentek, ez is fontos. Vix is visszaesett 15-re..

A részvénypiacok ennek megfelelően reagáltak, de bár ez örvendetes jel volt a részvénypiac számára, nem biztos, hogy a hozamok visszahúzódása tartós lesz. A következő néhány hónapban hullámzó lesz a helyzet, a kamatok valószínűleg 4,50% és 5% között fognak mozogni ez idő alatt. Az én általános véleményem az, hogy a jövő hétig emelkedni fogunk. Lehet, hogy nem lesz egyenes, de az az érzésem, hogy a jövő hét végéig long az irányultság.

Szerintem a hangulati trendek a mélypontok megvásárlása mellett szólnak. Az AAII befektetői hangulatfelmérés szerint a medvék aránya 50%, a bikáké pedig 24%. Ez az év legnagyobb medvés aránya, ami hatalmas változás a bikák és medvék közötti különbségben hetek alatt. Egyértelmű, hogy a kontrariánus szemszögből ez a mélypontok megvásárlásának kedvez. Más hangulatmérők, mint például a napi hangulatindex szintén olyan szintre csökkentek, amely történelmileg egybeesik egy nagyon jelentős bázissal.

Távolabbra tekintve

Úgy látom, hogy az e heti “babarally” tovább erősödhet az elkövetkező hetekben. Ez részben a novemberi pozitív szezonalitásnak és az októberi adóveszteségi eladás végének köszönhető, de vannak strukturális okok is arra, hogy a részvények némi pozitív húzóerőt várjanak az elkövetkező hetekben.

Máshol

globális vezetők továbbra is foglalkoznak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokkal : Biden elnök végrehajtási utasítást adott ki, amelyben előírta a főbb mesterséges intelligencia fejlesztők számára, hogy dolgozzanak ki szabványokat, eszközöket és teszteket annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek biztonságosak és megbízhatóak legyenek, osszák meg a biztonsági tesztek eredményeit a kormányzattal, és dolgozzanak azon, hogy megakadályozzák, hogy rendszereiket csalásra vagy veszélyes biológiai anyagok előállítására használják fel. Eközben Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke házigazdája volt a G-7 mesterséges intelligencia csúcstalálkozójának, amely után a tagállamok megállapodtak abban, hogy közösen tesztelik a főbb mesterséges intelligencia modelleket, mielőtt azok a nyilvánosság elé kerülnének.

Biden elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök megállapodott abban, hogy valamikor a november 12-18. között megrendezésre kerülő Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési (APEC) csúcstalálkozó idején San Franciscóban személyesen is találkoznak.

A Panama-csatorna hatósága ismét csökkentette a kulcsfontosságú hajózási útvonalon naponta áthaladó hajók számát, az 1950 óta legsúlyosabb szárazságra hivatkozva. Az aszály következtében a csatorna zsiliprendszerében használt vizet szolgáltató tározó vízszintje “soha nem látott” mélységbe süllyedt. Normális körülmények között naponta 35 vagy annál is több hajó haladhat át a csatornán. Ezt a számot péntektől kezdve napi 25-re csökkentették, és 2024 februárjában tovább csökkentik napi 18-ra.

Egy hongkongi bíró figyelmeztette az Evergrande-ot, hogy felszámolják, ha a kínai ingatlanóriás december 4-ig nem jut egyezségre a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeinek átütemezéséről. A 325 milliárd dolláros bejelentett kötelezettségekkel rendelkező Evergrande 2021-ben nem teljesítette adósságait, és még mindig nem jutott el a törlesztési tervhez. A vállalat alapítója de facto házi őrizetben van Kínában, és bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A Bank of England ismét változatlanul 5,25%-on hagyta a kamatlábakat , követve a Federal Reserve egy nappal korábbi példáját. Andrew Bailey, a BoE kormányzója azt mondta, hogy bár arra számít, hogy az infláció az elkövetkező hónapokban meredeken csökken, “túl korai” még a kamatcsökkentést fontolóra venni. Bailey arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság gazdasági növekedési üteme 2025-ig valószínűleg nulla körül fog mozogni.

Németország jelentése szerint gazdasága 0,1%-kal csökkent a harmadik negyedévben, a második negyedévi 0,1%-os bővülést követően. A visszaesés nagyrészt a fogyasztói kiadások visszaesésének tulajdonítható.

A kínai feldolgozóipari PMI októberben 49,5-re esett, elmaradva a várakozásoktól, miszerint a szám a szeptemberi 50,2-es értéken marad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *