Preloader

Makro összefoglaló:

A közelmúltbeli olvasataim/interjú nézéseim ntézményi befektetőkkel alapján egyértelmű, hogy egyre idegesebbek. Elsősorban az aggasztja őket, hogy a gazdasági lendület olyan ütemben javul, ami arra késztetheti a FED-et, hogy növelje a kamatemelések ütemét. Ez a “jó hír rossz hír” nézet, és az ISM szolgáltatások növekedése, az alacsony munkanélküliségi igények és még a GDP előrejelzések (sokan az Atlanta Fed GDPNow-ra hivatkoznak) mind ezt erősítik.

Ez novemberi kamatemelés esélyét 39%-ra növelte (korábban a héten 43%-ról csökkent), amit magasabb 10 éves kamatlábak és a VIX növekedése követett. Ezeket mind szorosan figyelemmel kísértük, de a VIX van valószínűleg a leginkább kitéve a hirtelen növekedésnek, ami rövid távon nyomást gyakorolhat a részvényekre.

Azt is megjegyeztem, hogy ha a VIX hirtelen növekedéshez vezet bármi, akkor természetesen rövid távon nyomást gyakorolhat a részvényekre.

De vannak pozitív jelek is. Ezek alapján szeptemberben pozitív eredményeket várok:

  • Az S&P 500 profitbecslései 2023 Q3-ban nőnek, először 2 év után.
  • A Fed tisztségviselői úgy tűnik, elmozdulnak az adatfüggőségtől.
  • A CPI (09/13) valószínűleg gyenge lesz.
  • Ráadásul: A put-call arány magas, 2023 márciusa óta a legmagasabb.
  • A ciklikus szektorok vezetnek, az Energia/Tech/FAANG az elmúlt hónap legjobb szektora.
  • A top 3 szektor választásom:
  1. Technológia/FAANG
  2. Ipar
  3. Energia

Technikai kép összefoglaló:


Az SPX továbbra is csökken, mivel a pénteki emelkedés nem sikerült a magasabb hozamok miatt. Kína 1%-os vesztesége visszaesett a többnapos aljpontra. Az USA-t Kínával szemben részesítik előnyben. A ciklusok továbbra is gyengeséget mutatnak az elkövetkező hetekben.

Crypto összefoglaló:


A múlt heti optimista kilátások a likviditás enyhítésére nem teljesültek a globális gazdasági gyengeségek miatt, de az elkövetkező CPI adatok elmozdíthatják a piacot a stagnáló infláció képe felöl (rossz a coinok számára) egy kriptóbarát forgatókönyv felé. A rövid távú medvepiaci opciós pozícionálás, amelyet az opciós adatok és a BTC delta ferdeségek is jeleznek, bikás lehetőségeket kínálhat az ellenkező véleményű befektetők számára, míg a drágább hosszú távú call opciók alapvető hosszú távú optimizmust sugallnak. Azt gondoljuk, hogy az amerikai spot ETH ETF iránti kérelmek, valamint az ETH jövőbeli ETF-ek valószínű jóváhagyása rövid távon az ETH túlteljesítését eredményezheti, különösen mivel a BTC spot ETF döntés további halasztásokat kaphat, ami az ETH és a kapcsolódó eszközök (ETHE, OP, ARB) felé irányítja a figyelmet és a keresletet. Alapstratégia – Annak ellenére, hogy az eszközárak csökkentek, a medvepiaci pozíciózás – az amerikai dollár erősségének közelgő enyhülésének lehetőségével és a kriptospecifikus katalizátorok potenciális megvalósulásával együtt – arra ösztönöz minket, hogy maradjunk spotban és vásároljunk a visszaeséseken.

Politikai összefoglaló:


Az indiai G20 csúcstalálkozón Joe Biden elnök is részt vesz, de Hszi Csin-ping vagy Vlagyimir Putyin nem. A Szenátus ezen a héten visszatért DC-be, McConnell továbbra is támogatja Ukrajnát. A Képviselőház még szüneten van, de a konzervatív Képviselőházi republikánusok, mint például Marjorie Taylor Greene továbbra is követeléseket támasztanak, ami nehezíti McCarthy házelnök helyzetét az előttünk álló költségvetési csatákban.

Kulcs tudnivalók:


Az S&P 500 a héten 4,457.49-en zárt, 1,29%-kal csökkent. A Nasdaq is veszteséges hetet zárt, 1,93%-kal 13,761.53 ra csökkent. A Bitcoin körülbelül 25,856.50 körül volt, körülbelül 0,44%-kal csökkent. A befektetők a recesszió kockázatától tartanak, de a hozamgörbe inverziója lehet, hogy nem a legjobb előrejelző. A következő héten potenciálisan pozitív katalizátorokat várnak, különösen az újabb CPI adatokat.

Részletesebben kifejtve:


„Ahhoz, hogy nagy legyél, nagyban kell gondolkodnod. Ha kicsiben gondolkodsz, kicsi leszel.” ~ Emeril Lagasse

Szép hétvégét Market Maker Tagok!

Az ünnepnapok miatt rövidült kereskedési hét kihívásokkal teli volt, rossz kezdetet jelentve a hónapnak. Ez nem volt teljesen váratlan, tekintettel a történelmi szezonalitási kihívásokra, amelyek általában szeptemberben érintik a befektetőket.

Azt gondolom, hogy „Volt néhány adat, ami kissé inflációs volt, és ezen felül az emberek még mindig próbálják kitalálni, hogy minden, amit látunk, összhangban van-e egy puha vagy egy kemény leszállással.”

Sokan beszélnek a hozamgörbéről és arról, hogy a görbe inverzióban van, De tudnod kell, hogy 1976 óta 22 hozamgörbe inverzió volt. És természetesen öt recesszió volt. Tehát ez azt jelenti, hogy az inverziók sokkal több recessziót “hívtak “hívtak” életre, mint amennyi valójában bekövetkezett. Szóval úgy gondolom, talán az emberek túl nagy súlyt fektetnek a hozamgörbe inverziójára mint a recesszió jeleire, mert valójában kevésbé megbízható, mint az emberek gondolják.

Ezen a héten továbbra is a csúcsról való csökkenés kb 60%-át visszatöltöttük. De amikor az egész S&P500-at nézem, látható, hogy milyen kis kárt okoztunk az elmúlt október óta. Nagyjából konszolidációban voltunk a július vége óta. Ez minden héten kissé lelassította a lendületet, de havi szinten még mindig pozitív. Igaz, hogy a struktúrának fel kell épülnie néhány esetben ebből a kárból, de nem vagyok annyira aggódó az általános trend miatt.

De a magas hozamok és a volatilitás továbbra is akadályokat jelentenek a piacon. A Market Maker tagokkal továbbra is szorosan figyeljük a VIX-et, elismerve, hogy van kockázata annak, hogy a VIX hirtelen növekedhet és rövid távon nyomást gyakorolhat a részvényekre.

Miközben a hozamok is aggodalomra adnak okot, azt gondolom, hogy valójában a hozamok kezdenek kifáradni. Azt mondhatjuk, hogy a kincstárjegyek jelenlegi szinteken vonzóak. Úgy gondolom, hogy nagyon közel vagyunk ahhoz az időhöz, amikor a kincstárjegyek elkezdenek emelkedni, és a hozamok élesen visszaesnek, és ez hátszél lehet az S&P500 és az összes eszköz számára.

Az általános technikai nézetből úgy gondolom, hogy közel vagyunk egy mélyponthoz, de nehéz azt mondani, hogy valójában ott vagyunk. Bármi 4410 alatt probléma lenne technikailag. Ez azt jelentené, hogy nem csak újra teszteljük, hanem megtörjük is ezeket az augusztusi mélypontokat. Még mindig úgy gondolom, hogy a végső mélypont valószínűleg nem esik 4300 alá. Tehát úgy gondolom, hogy a lefelé irányuló mozgás még mindig elég enyhe. De látnunk kell, hogy a medvepiaci hangulat növekszik, és ez valójában nem történt meg augusztus óta. A hangulat javult ezen az augusztusi emelkedés után, és most elég semleges. A túlzott medvés hangulat viszont szintén lehetőséget rejt magában pozitív fordulás esetén, mivel az emberek továbbra sincsenek felkészülve erre a forgatókönyvre, amit szeptemberben a CPI és a Fed döntés végleg eldönthet.

Az év hátralévő részére vonatkozó kilátásaink továbbra is bikásak, még akkor is ha kissé visszafogottabbak vagyunk a közeljövőben. Jövő héten kapjuk meg a CPI adatokat, és azt várjuk, hogy a core infláció +0,20% hó/hó érték körül jöjjön ki, ami három egymást követő hónap kivételesen alacsony core értéket jelenti. És októberben azt gondolom, hogy a bevételek jobbak lesznek, így a bevételi felülvizsgálatok pozitívnak tűnnek. Valójában az S&P 500 profitbecsléseinek növekedése erős érv a mellett, hogy az amerikai gazdaság bővülésbe csúszik.

Az Apple-ről (AAPL):

A hírügynökségek arról számoltak be, hogy a kínai tisztségviselők kiterjesztették a korábbi tilalmakat az iPhone-ok munkahelyi használatára a kormányzati ügynökségeknél és az állami vállalatoknál. A tilalom pontos hatókörét nem lehetett függetlenül megerősíteni, de az Apple piaci tőkéjére gyakorolt hatása azonnal érezhető volt: az AAPL csütörtökön majdnem 3%-kal esett, és a héten 5,95%-kal csökkent.

Hetente tartott összejövetelünkön volt némi vita arról, hogy ez milyen hatással lesz az Apple eredményeire vagy eladásaira Kínában. Az Apple iPhone-jai nem élvezik ugyanazt a piaci részesedési dominanciát Kínában, mint sok más országban, és néhányan azt sugallták, hogy még ezen hét hírei előtt is ilyen politikák voltak nem ritkák.

Ennek ellenére az Apple részvényárára gyakorolt hatás tagadhatatlan és fontos minden tőzsdei befektető számára: Ahogy Jani fogalmazott a meetingen: Az, hogy ez nyilvánvalóan egy nagyon fontos részvény és cég az S&P500 és a Nasdaq számára. Tehát ez mintegy 6% vagy 7% a [S&P500]-nak és több mint 11% a Nasdaq-nak. Az Apple (AAPL) számára a $172 valóban fontos támogatási szint. És jövő kedden bemutatják az új iPhone-jukat, és általában ez lehet egy katalizátor egy jó mozgáshoz. Tehát úgy gondolom, hogy ez a szint kitart, ami azt is jelenti, hogy a piac valószínűleg kitart, tekintettel az Apple technológiai befolyására.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *