Preloader

A héten úgy véltük, hogy a piac a FOMC ülése utáni héten rallyra készül, és a szerdán történtek nem változtatták meg a véleményünket. Minden a várakozásoknak megfelelően, vagy talán egy kicsit jobban is alakult. Néhány kijelentés kiemelkedett számomra:

  • Powell kifejezetten kijelentette, hogy abbahagyják a kamatemelést, mielőtt elérjük a 2%-os inflációt. Ez kulcsfontosságú: Néhány FOMC-tag arról beszélt, hogy addig akarnak feszesek maradni, amíg nem látják a 2%-ot, de véleményem szerint a valóság az, hogy a Fed lassítani fog, amint az infláció csökkenő pályára kerül.
  • A Fed munkatársai már nem prognosztizálnak recessziót. Ez sokakat felbátorított a kemény landolás híveinek táborában, de a Fed közgazdászai már nem így vélekednek.
  • Végül, ami talán a legfontosabb, Powell azt mondta, hogy a júniusi CPI “a változatosság kedvéért jobb volt a vártnál”. És azt is mondta, hogy ha még több ilyen jelentést látunk, akkor a Fednek újra kell gondolnia a monetáris politika irányát és útját.


És pontosan ez a mi véleményünk is.

  • Az amerikai részvénypiacok a Fed kamatemelését követően hullámvasút típusú volatilitást mutattak, és új, 22 éves csúcsra emelkedtek. Az eladási nyomás hiánya azonban nem tekinthető annak jeleként, hogy a trendek az átlagosnál nagyobb valószínűséggel folytatódnak a következő hetekben.
  • Érdemes rámutatni a pénzügyi vállalatok erejére, miután Powell kijelentette, hogy a bankrendszer továbbra is “egészséges és rugalmas”.
  • Powell elnök egyértelműen kijelentette, hogy a júniusi fogyasztói árindex pozitív volt, de azt is mondta, hogy több hasonlót kell látnunk. A szeptemberi ülés előtt két CPI-szám lesz, így az ajtó egyértelműen nyitva áll az alacsonyabb CPI előtt két hónapig, és úgy gondolom, hogy ez valószínűleg szeptemberi szünethez vezetne.
  • Figyelemre méltónak tartottam, hogy miközben közölte, hogy a csökkentések valószínűleg nem kezdődnek meg idén, egyértelműen megnyitotta az ajtót a jövő évi csökkentések előtt.

Július volt az utolsó kamatemelés ebben a kamatlábciklusban?


A FOMC a héten a befektetők figyelmének középpontjában állt, és a július 26-i kamatemelést (mint kiderült, pontosan) szinte biztosra vették. Hétfőn a CME FedWatch eszköze 98,6%-ra tette a 25 bázispontos emelés valószínűségét (5,25%-5,50%-ra).

Jani a cryptofolio vezető elemzője egyetértett ezzel a nézettel szerdán, de jobban érdekelte az ülés utáni sajtótájékoztató és az, hogy mit jelentett a Fed további útjára nézve. “A Fed inflációs háborúval kapcsolatos előrehaladásának érzése körüli minőségi nézetek számítanak”.

A hagyományos ülés utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell Fed-elnök visszafogottan elismerte, hogy “a júniusi CPI-jelentés valójában egy kicsit jobb lett a várakozásoknál”, de azt sugallta, hogy a Fednek több ilyen adatpontot kell látnia, mielőtt véglegesen reagálna.

Jani szerint ez meg fog történni. A júniusi CPI és PCE gyenge értékei után azt valószínűsítette, hogy a júliusi és augusztusi értékek is hasonlóan gyengék lesznek. Mivel ezek a következő FOMC-ülés előtt fognak megjelenni, ez tovább erősíti jani véleményét, miszerint a szerdai emelés lehet az utolsó ebben a kamatemelési ciklusban. Jelenleg “a 2023-as Core PCE a Fed összefoglaló előrejelzései alatt halad!!!!!

Ahogy megjegyezte: “A döntéshozóknak rengeteg gazdasági adatot kell figyelembe venniük az ülések között”.

Technikai szempontból találkozót megelőzően nagy figyelmet fordítottunk az USD és a kincstári hozamok alakulására. Véleményem szerint az amerikai dollárnak, valamint az amerikai kincstárjegyek hozamának hamarosan el kell kezdenie a visszafordulást, és ennek július végéig meg kell történnie. A szerdai döntés ezt okozhatja, bár elismerjük , hogy az Európai Központi Bank elnökének, Lagarde-nak a csütörtöki jelzései rövid időre elhalaszthatták ezt a lépést. Szerintem Lagarde “sokkal dovishabb volt” a múlt hónapban mondottakhoz képest, legalábbis elismerte annak lehetőségét, hogy szeptemberben nem lesz emelés.

Block így foglalta össze Powell megjegyzéseit: “Powell mindent nyitva hagyott a jövőbeli politikát illetően, kifejezetten megjegyezve, hogy szeptemberben emelhetnek vagy változatlanul tarthatják a kamatemelést”.

Ennyi. Adatok kellenek a FED-nek, hogy döntsenek. Én azt gondolom jó eséllyel a medvék szép lassan teljesen el fognak vérezni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *